Hlavní obsah

Vláda chce prodloužit nouzový stav o dalších 30 dnů

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Nyní platí do 28. března. O schválení návrhu vládou v pondělí informoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda chce prodloužit nouzový stav o dalších 30 dnů Video: ČTK

 
Článek

Prodloužení nouzového stavu navrhl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) kvůli tomu, že chce udržet přísné protiepidemické restrikce včetně zákazu cestování mezi okresy.

Můžeme jen závidět a čekat. Záběry z Izraele: Lidé tančí na stolech

Blízký a Střední východ

I přesto, že se situace zlepšuje, ministři před rozvolněním varují. Vysoký je totiž stále počet hospitalizovaných, kterých je přes osm tisíc. Razantně zmírnit opatření půjde podle Blatného i ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) až při třech tisících hospitalizovaných.

Podle Hamáčka by naopak Česko mělo využít toho, že vládní opatření v posledních týdnech epidemii zpomalila. V přísných pravidlech by se proto mělo pokračovat.

Podporu pro prodloužení nouzového stavu menšinová vláda ANO a ČSSD zatím vyjednanou nemá. Ve středu by se kvůli tomu měl premiér sejít se zástupci opozičních stran.

Blatný chce další prodloužení nouzového stavu

Domácí

Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října, nově ho mohou při nižší síle epidemie vystřídat opatření podle pandemického zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám