Hlavní obsah

Vláda boj s koronavirem nezvládá, rozdělování vakcín nefunguje, myslí si Češi

Novinky, jas

Důvěra lidí ve státní aparát od listopadu setrvale klesá. Polovina Čechů má za to, že rozdělování vakcín k očkování proti covidu-19 nefunguje správně, a dvěma třetinám Čechů vadí skandály kolem přednostního očkování lidí, kteří na to nemají nárok. Plyne to z pravidelného šetření National Pandemic Alarm, který zkoumá nálady ve společnosti v pěti státech střední a východní Evropy.

Článek

Z průzkumu plyne, že index důvěry ve státní aparát a jeho představitele klesl od listopadu o 12 bodů a je na nejnižší hodnotě (40 bodů) od loňského března, kdy sledování začalo.

„Projevuje se zde mimořádně velký chaos, permanentní měnění pravidel či způsobů výpočtu ukazatelů, nejasnost, kdo vlastně boj s pandemií či očkování řídí,“ popsal důvody skeptického pohledu veřejnosti jednatel Českého národního panelu a ředitel STEM/MARK Jan Tuček.

Ochota k očkování je v ČR na 50 bodech. Větší ochotu deklarují lidé s vyšším vzděláním, lidé nad 55 let a mladí lidé mezi 15 a 24 lety. Častěji by se rovněž nechali očkovat muži než ženy.

Distribuce nefunguje

Podle poloviny Čechů nicméně rozdělování vakcín nefunguje. Pětina lidí (21 procent) nemá na věc názor a zbývajících 29 procent má za to, že systém funguje.

Většina lidí (71 procent) viní ze špatného systému vládu, 54 procent dotázaných spatřuje chybu na straně ministerstva zdravotnictví.

„Fungování systému hodnotí pozitivně spíše lidé v nejstarší věkové skupině nad 55 let. Z pohledu nákazy koronavirem je tato skupina považována za nejvíce rizikovou, očkování se jich tedy týká nejvíce – je možné, že právě kvůli rizikovosti a strachu z nákazy považují nastavení systému za správné,“ uvádí průzkum.

Vláda přesvědčuje lidi, aby zůstali doma, Havlíček vyrazil lokálkou na výlet

Domácí

Téměř dvě třetiny (63 procent) lidí odsuzují přednostní očkování osob, které na to podle pravidel nemají nárok.

„Třetině Čechů tyto skandály nevadí. Otázkou je, zda to není určitým vyjádřením (blbé) nálady ve společnosti, kdy část populace rezignovala a jakékoli porušování pravidel či nařízení jí přijde ,vlastně normální‘. Myslím, že třeba v Německu by se tohle stát nemohlo a postoj veřejnosti by byl daleko vyhraněnější,“ míní Tuček.

Skepticismus Čechů dokládá, že v naočkování během jara věří 10 procent lidí. Dalších 18 procent míní, že by na ně mohla přijít řada v létě, a rovněž 18 procent se upíná k podzimu.

Téměř čtvrtina lidí (23 procent) míní, že se na ně vakcína dostane později, ideálně v roce 2022. Podle 22 procent lidí na tom nesejde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám