Hlavní obsah

Vize nové nemocnice zlomila Čunkovi vaz, rýsuje se koalice bez lidovců

Právo, Novinky, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O vítězství v krajských volbách ve Zlínském kraji se do poslední chvíle přetahovali lidovci v čele se současným hejtmanem Jiřím Čunkem a hnutí ANO, jehož lídrem je rožnovský starosta Radim Holiš.

ANO ve Zlínském kraji oslavuje volební vítězstvíVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Těsný náskok si hnutí ANO nakonec udrželo, záskalo 19,08 procenta hlasů a může už přemýšlet nad složením krajské koalice.

Pro Čunka se jedná o drtivou prohru. Kampaň postavil na stavbě nové krajské nemocnice za miliardy korun.

Sebevědomý Čunek: Chci 50 procent hlasů

Krajské volby

„Mysleli jsme, že vyhrajeme, ale je vidět, že ANO táhne. Byli jsme horší, to se nedá nic dělat. Nemocnici jsem nedokázal vysvětlit,“ řekl Čunek novinářům ve zlínském štábu lidovců.

Ještě před volbami tvrdil, že budou referendem právě o stavbě nové nemocnice. Lidovci jsou nakonec druzí s 18,62 procenta.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Jiří Čunek

Hned večer začal lídr ANO Holiš se svým týmem vyjednávat s ODS, která má 10 procent. Reálně se tak rýsuje koalice, která má „vyšachovat“ současné obhájce stavby nové nemocnice - KDU-ČSL a STAN.

Zlínskému kraji tak bude nejspíš vládnout čtyřkoalice ANO, Piráti, ODS a ČSSD. Tuto variantu naznačil i lídr vítězného hnutí. „Věřili jsme ve vítězství, ale je těsné. Je to velmi reálné uskupení. Ale jsme teprve na začátku jednání,“ sdělil Právu Holiš.

Setkat se hodlá se všemi politickými subjekty, které se dostaly do zastupitelstva Zlínského kraje.

Strany na jižní Moravě chtějí vyšachovat vítězné ANO

Krajské volby

Hnutí ANO získá ve 45členném krajském zastupitelstvu devět postů, KDU-ČSL také devět. Třetí Česká pirátská strana šest mandátů, stejně jako čtvrtí STAN. ODS bude mít pět zastupitelů, ČSSD čtyři. Po třech zastupitelích získávají SPD a koalice Trikolora-Soukromníci-Nezávislí.

Reklama

Související témata:

Související články

Sebevědomý Čunek: Chci 50 procent hlasů

Jedinému lidoveckému hejtmanovi Jiřímu Čunkovi sebevědomí nechybí. Když v pátek ve své centrále v pražském paláci Charitas špičky KDU-ČSL rozjížděly horkou...

Jurečka: nebudeme krajům radit nejít s ANO

Lidovci jsou s výsledky spokojení. „Mám radost, přestože konkurence, jako jsou piráti nebo STAN, posílila, tak jsme udělali velmi dobré výsledky,“ řekl šéf...

Výběr článků

Načítám