Hlavní obsah

Virus komplikuje i českou expedici do Antarktidy

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Navzdory koronaviru dnes vyráží do Antarktidy, na jediný kontinent, který není pandemií zasažený, osmičlenná výprava českých výzkumníků a techniků. Kvůli viru bude jejich cesta na jih komplikovanější.

Foto: Masarykova univerzita Brno

Mendelova polární stanice se nachází na ostrově Jamese Rosse nedaleko Antarktického poloostrova.

Článek

Cílem výpravy je vědecká Mendelova polární stanice, kterou již třináct let provozuje na ostrově Jamese Rosse nedaleko Antarktického poloostrova brněnská Masarykova univerzita.

„V chilském Punta Arenas, na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky, máme objednaný hotel, kde čeká výpravu dvoutýdenní karanténa. Ta bude velmi přísná, aby se zabránilo přenosu koronaviru do Antarktidy,“ řekl Právu vedoucí stanice Pavel Kapler.

Členové expedice nebudou moci týden opustit pokoj. Jídlo jim budou zaměstnanci hotelu nosit před dveře. Druhý týden již budou moci do jídelny. Čekají je dva testy na koronavirus, a pokud bude vše v pořádku, přesunou se na chilské plavidlo Fuentealba, které je doveze na Mendelovu stanici.

Ve Stockholmu v prosinci ještě nesvítilo Slunce, za polárním kruhem už letos nevyjde vůbec

Evropa

„Jde o jednu z nejmenších expedic, které jsme od časů, kdy ji založil klimatolog Pavel Prošek, pořádali. Covid nám dělá kom­plikace na každém kroku. Tým musí především postahovat data ze všech meteostanic v okolí základny, kterých je zhruba dvacet,“ vysvětlil Kapler.

Jen za příznivého počasí se tým přeplaví i na nedaleký Antarktický poloostrov. Technici se budou zabývat modernizací solárních panelů a elektrických rozvodů na základně. V příštím roce bude zmodernizována větrná elektrárna.

Kapler vysvětlil, že péči o stanici a samotný výzkum nelze zastavit. Expedice přiveze svým kolegům do Česka data z přístrojů a nejrůznější odebrané vzorky, které vědci z mnoha oborů vyhodnocují. Do vlasti by se tým měl vrátit v březnu.

Výkladní skříň české vědy

Mendelova polární stanice je výkladní skříní české vědy. Jen díky ní vzniklo již přes třicet výzkumných projektů, mnohé mezinárodního významu, do nichž se zapojilo přes sto vědců nejen z ČR, ale i ze zahraničí.

Základna slouží k výzkumu změn klimatu, geologie Antarktidy i zkoumání dopadů globálního oteplování. Využívána je k testování odolnosti technologií a nejrůznějších výrobků vytvořených v Česku, jako jsou nátěrové hmoty, plasty, obuv nebo větrné elektrárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám