Hlavní obsah

Virus hrozí i při použití mobilních uren

Právo, ČTK, jim

Pravicová opozice žádá, aby česká vláda zajistila výkon volebního práva také pro lidi, kteří v době krajských a senátních voleb na začátku října budou kvůli nákaze covidem v karanténě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sněmovní volby se budou konat 20. a 21. října.

Článek

K bleskovému zavedení korespondenčního hlasování není politická většina, strany spíš naléhají na rozšíření mobilních uren, které se už nyní využívají například v domovech důchodců. Ani to však nemusí pomoci, protože virus ulpívá na dlouhé hodiny i na površích předmětů.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítá měnit zákony, ale sestavuje expertní skupinu, která má hladký průběh voleb během epidemie zajistit. Připustil také, že odklad voleb je „až nejčernější a nejsložitější scénář“.

Řešte, jak mají volit lidé v karanténě, vyzval vládu Senát

Domácí

Na papíře vydrží několik hodin

„Nerad bych se dostal do situace, kdy volebním kutilstvím volby zkomplikujeme,“ řekl včera v ČT vicepremiér. Podle něj je nyní v hygienou nařízené karanténě 3500 osob, což je podle něj z celonárodního hlediska nízké číslo, které nemůže zásadně ovlivnit volební výsledky.

Podle ministra Hamáčka už se nestihne zavést korespondenční hlasování. S tím počítá novela volebního zákona, ale jen pro krajany v zahraničí.

„Většinově jsme se shodli, že změny půjdou postupně. Nejprve se to bude týkat krajanů v zahraničí a poté můžeme uvažovat, že se to zavede i na území ČR. Když slyším, ať zavedu během dvou měsíců korespondenční volbu, to je z říše science-fiction,“ řekl a dodal, že na návrhu, který byl vypracován ještě před epidemií, se shodla většina stran.

Hamáček nevyloučil další mimořádný stav a odklad voleb

Domácí

Podle něj je i riziko, že by se virus mohl šířit přes hlasovací lístky a obálky. Použití mobilních uren toto riziko ovšem také neodstraňuje.

Podle šéfa epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislava Maďara však aerosolizovaný virus vydrží na papíře maximálně hodiny, a to jen v ideálních laboratorních podmínkách. „Toto riziko lze eliminovat prací v rukavicích bez dotyku obličeje s dezinfekcí rukou,“ uvedl.

Senátoři chtějí znát řešení do 5. srpna

„Spíš si umím představit, že členové volební komise se nebudou chtít s lidmi v karanténě, respektive v domácí izolaci, setkat ani v rámci rychlého sběru hlasovacích lístků do urny přes krátce otevřené dveře,“ dodal.

Na zajištění volebního práva i lidem v karanténě tlačí zejména opoziční senátoři. Místopředsedkyně senátorů KDU-­ČSL Šárka Jelínková míní, že případné vyřazení tisíců voličů v karanténě by mohlo ovlivnit výsledky hlasování o novém složení Senátu.

Mlsna: Odklad říjnových voleb nehrozí. Lidé v karanténě ztrácejí volební právo

Domácí

„Vláda nepřipravila včas legislativní řešení, které by umožnilo například korespondenční hlasování, které by mohlo pomoci lidem uplatnit své ústavní právo volit,“ kritizovala. S návrhy má podle lidovců kabinet přijít do 5. srpna. Krajské volby a první kolo voleb senátních jsou vyhlášeny na 2. a 3. října.

Šéf klubu ODS Martin Červíček uvedl, že stanovisko lidovců podporují. Kabinet podle něj měl na úpravě legislativy začít už na jaře. Nyní lze zřejmě stihnout jen technická opatření, míní jeho kolega Zdeněk Nytra.

ANO vzdalo senátní volby v Plzni

Domácí

Místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin žádá korespondenční volbu pro krajany v zahraničí, s kterou počítá ještě neschválená novela. Rozšířit by se podle něj měla korespondenční volba i na Čechy v tuzemsku, kteří budou v karanténě. Senátor míní, že vláda projednání normy zdržuje, protože 600 tisíc voličů v zahraničí by mohlo ovlivnit výsledky voleb v její neprospěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám