Hlavní obsah

Více než 2000 lidí v Česku dostalo covid opakovaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní zdravotní ústav (SZÚ) eviduje 2026 případů, kdy lidé v Česku prodělali covid-19 opakovaně. Ústav to uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě.

Foto: Petr Horník, Právo

Testování na koronavirus (ilustrační foto)

Článek

V období od 1. března 2020, kdy byl v Česku odhalen první nakažený, do konce letošního června eviduje SZÚ zhruba 1,654 milionu případů covidu-19.

„Z tohoto počtu je zatím identifikováno 2026 potvrzených opakovaných symptomatických onemocnění covid-19, a to 1225 u žen a 801 u mužů,“ uvedl ústav s tím, že jde o nízký výskyt a že se nyní počet reinfekcí zvyšuje jen velmi mírně.

„Věkové rozpětí u osob, které prodělaly reinfekci onemocnění covid-19, je nula až 101 let, medián 40 let. Interval mezi první a druhou epizodou onemocnění byl v rozmezí 61 až 401 dní,“ upřesnil vedoucí oddělení biostatistiky Marek Malý.

Po dvou dávkách vakcíny se nakazilo 1800 lidí

Domácí

Za reinfekci se označuje opakované, potvrzené, symptomatické onemocnění covid-19, kde mezi první a druhou epizodou onemocnění uběhlo 60 a více dnů.

„K většině opakovaných onemocnění ovšem došlo s odstupem podstatně delším, medián intervalu mezi první a druhou epizodou onemocnění u hlášených případů byl 132 dní,“ doplnil vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Jan Kynčl.

Data naznačují, že prodělání nemoci znamená pro daného člověka ochranu před další nákazou, ale nemusí být absolutní a není trvalá. Podobné je to i u očkování.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že po aplikaci druhé dávky očkování proti covidu se nakazilo 4030 lidí z 3,86 milionu očkovaných. Po 14 dnech od druhé dávky, kdy se má projevit imunita, šlo o 1800 lidí.

Dušek: Delta v ČR převládne během pár týdnů

Domácí

V Česku se nyní šíří mutace delta, která je nakažlivější než dosud převládající britská mutace.

Za středu bylo potvrzeno 266 nově nakažených. Šéf Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) Ladislav Dušek ve čtvrtek informoval, že nejrychleji nyní nových případů přibývá v Praze, Středočeském a Plzeňském kraji.

Modely ÚZIS podle něj počítají s tím, že zhruba 25 až 30 procent populace je stále k viru vnímavých, nákazu neprodělalo nebo nemá dokončené očkování.

Varianta, která počítá se šířením mutace a slabší ochranou očkovaných před nákazou, může podle něj znamenat až 1000 nebo 2000 nových případů denně na konci srpna, což by sice nemuselo znamenat zátěž pro nemocnice, ale pro zranitelné skupiny by už riziko nebylo zanedbatelné.

I přes denní nárůst počtu případů zatím v Česku nestoupají počty hospitalizací nebo úmrtí na covid.

Ve středu bylo v nemocnicích 27 nakažených, z toho čtyři ve vážném stavu. V kolonce úmrtí je v posledním týdnu zatím jediný případ, byť data mohou být ještě doplněna zpětně.

Reklama

Výběr článků

Načítám