Hlavní obsah

Velitel z Afghánistánu: Češi byli mezi posledními, kteří Kábul opustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podplukovník Michal Thon byl velitelem poslední české jednotky v Afghánistánu, která se vrátila na konci června. V rozhovoru pro Právo řekl, že bylo zvláštní vidět, jak se vylidnila obří základna v Kábulu, v níž ještě nedávno byly tisíce vojáků a velké množství techniky.

Foto: Novinky

Vojenská základna na mezinárodním letišti v Kábulu

Článek

Kdy jste do Afghánistánu s kolegy odletěli a co jste měli za úkol?

Odletěli jsme tam v únoru a měli jsme za úkol připravovat postupné stahování.

Byl jste tam poprvé?

Podruhé, poprvé jsem tam byl jako náčelník logistiky v roce 2016 a od té doby jsem se zaobíral logistikou v Afghánistánu.

Jaká tam byla atmosféra, když končí tak dlouhá a velká mise?

Atmosféra tam byla hodně zvláštní, protože když jsme tam přijeli, úplně se nevědělo, kdy se bude končit. Rozhodnutí politických orgánů a orgánů NATO se jenom připravovalo, padlo až v dubnu.

Co se tam pak dělo?

Byl tam větší cvrkot, hlavně na základně v Kábulu, kde jsme působili, protože kábulské letiště, u kterého základna leží, fungovalo jako hlavní překladiště materiálu a osob ze všech základen v Afghánistánu, které se opouštěly.

V Afghánistánu hrozí občanská válka, varoval velitel amerických sil

Svět

Byli jste jen na základně? Vnímali jste, co se děje venku?

My jsme byli pouze na základně v Kábulu, druhá část byla na základně v Bagramu. Od kolegů jsme slyšeli, že část Afghánců je frustrovaná, že je v tom necháváme a že ostatní jsou zase rádi.

Překvapilo vás něco?

Bylo to hodně zvláštní, protože v roce 2016 jsem zažil misi v plném proudu a nasazení, ale teď to tam působilo opuštěně. Každý den odlétaly letouny naložené materiálem. Bylo zvláštní vidět, jak tamodtud mizí lidi.

Zažili jste tam nějaký incident nebo ohrožení?

Bezpečnostní situace byla pro nás dobrá. Báli jsme se toho původního termínu, kdy se uvažovalo o odchodu už 1. května, protože bychom odchod nestihli a nemohla by být dodržena smlouva s Tálibánem. Očekávali jsme proto, že na nás budou útočit, naštěstí jsme to ale nezažili.

Po konci ramadánu obnovil Tálibán ofenzívu na jihu Afghánistánu

Svět

Odvezl jste si nějaký silný zážitek?

Nejvíce mě zaujalo, jak jsme uzavírali něco, co fungovalo 19 let. Armáda tam měla obrovské zázemí, spoustu materiálu. A největším zážitkem bylo letět domů ruslanem, to se každému nepodaří.

Když jste odlétali, bylo tam ještě hodně spojenců?

Ne, byli jsme mezi posledními, kteří základnu opustili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám