Hlavní obsah

Velehrad po roční pauze znovu oblehli věřící

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velehrad

Tisíce poutníků v pondělí zamířily na Národní pouť do Velehradu na Slovácku. Kněží při slavnostní mši svaté vyzdvihli význam věrozvěstů Cyrila a Metoděje a důležitost pomoci při koronavirové pandemii i lidem na jižní Moravě, které postihlo tornádo.

Národní pouť na Velehradě připomněla lidem odkaz svatých Cyrila a MetodějeVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Každý rok přijíždíme na místo spojené s misí Cyrila a Metoděje. Přijíždíme na Velehrad na pouť. Na pouť, ne na výlet, protože v tom je rozdíl. Pouť nás má přivést k tomu, abychom opustili vyšlapané cesty a objevili něco nového, jako cestovatelé. Ty nejkrásnější zážitky často neprožijeme na místech, kde to předpokládáme, ale čekají nás při toulkách po malých zastrčených místech, na odbočkách z hlavních cest, které ani nejsou na mapách,“ řekl brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Cikrle byl hlavním kazatelem slavnostní poutní mše svaté, kterou vyvrcholily dvoudenní Dny lidí dobré vůle na Velehradě. Hlavním celebrantem byl kardinál Dominik Duka.

Dva Byzantinci na Moravě. Cyril a Metoděj přiváděli bavorské duchovní k zuřivosti

Historie

Cirkle připomenul, že Cyril s Metodějem přijali za své vyslání do země, která jim byla vzdálená geograficky, kulturou i podnebím. „A je jasné, že jiný důvod než ten, který vyplýval z jejich víry a poslušnosti, k tomu mít nemohli. Jeden z nich na základě řecké kurzívy a arabštiny vytvořil originální písmo, do kterého přeložili části Bible, a vydali se na cestu. A to byl teprve začátek. Všechno v životě Konstantina, později Cyrila, a jeho bratra Metoděje bylo jistě jinak, než si představovali. Kromě toho nejdůležitějšího – že Bůh byl s nimi a oni byli s ním,“ podotkl Cikrle, podle kterého z darů, postoje, nasazení a příkladu Cyrila a Metoděje dodnes žijeme.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Kardinál Dominik Duka při Národní pouti ve Velehradě.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Nádvoří před bazilikou se po mši zbarvilo díky stínícím deštníkům nad hlavami kněžích do žlutobílé vatikánské barvy.

Účast poutníků byla v pondělí 5. července mnohem nižší než v obvyklých letech, kdy do Velehradu přijíždí na slavnostní mší tři desítky tisíc věřících ze všech koutů Moravy i Čech a také ze sousedních zemí. I tak ale dorazily tisíce poutníků.

„Vloni jsem Dny dobré vůle vynechala. Měla jsem obavy o své zdraví. Ale letos už jsem ostatní věřící chtěla přijít opět povzbudit osobně. Je to úplně něco jiného než jen sledovat přímý přenos z Národní pouti v televizi,“ sdělila Právu paní Růžena z nedalekého Uherského Hradiště. Loni museli pořadatelé kvůli epidemii koronaviru  omezit účast na tisíc lidí a poutní areál byl oplocen. Letos už počet poutníků omezený nebyl.

Letošní Dny lidí dobré vůle byly do velké míry poctou lidem, kteří bojovali a bojují proti pandemii koronaviru a pomáhali i těm, kteří ztratili střechu nad hlavou. „Děkujeme také těm, kteří přijali nemoc i tyto katastrofy s vnitřním rozhodnutím nerezignovat, věřit i doufat,“ řekl kardinál Duka.

Mistra Jana upálili na koňském mrchovišti. Neodvolal...

Historie

Večerní koncert vynesl osm set tisíc

Slavnosti připomněly také letošní 1100. výročí úmrtí sv. Ludmily, patronky rodin a první české světice, rok sv. Josefa, také 170. výročí narození Antonína Cyrila Stojana a sté výročí jeho jmenování olomouckým arcibiskupem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Nádvoří před bazilikou se po mši zbarvilo díky stínícím deštníkům nad hlavami kněžích do žlutobílé vatikánské barvy.

První den velehradských slavností vynesl při benefičním koncertů Večera lidí dobré vůle téměř osm set tisíc korun. Lidé mohli přispívat přímo na místě či posílat dárcovské SMS. Výtěžek poputuje lidem na jižní Moravě, které zasáhlo ničivé tornádo. Vzhledem k epidemickým opatřením mohlo na koncert přijít maximálně pět tisíc lidí.

Anketa

Účastníte se Národních poutí na Velehrad?
Ano, každým rokem.
15,3 %
Chodívali jsme před pandemií.
5,4 %
Byli jsme tam jednou-dvakrát.
11,2 %
Ne, ale sledujeme to v televizi.
29,2 %
Ne, to mě vůbec nezajímá.
38,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1676 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Papežovu operaci provázely komplikace

Nedělní plánovanou operaci, při níž lékaři odebrali papeži Františkovi část tlustého střeva, provázely podle místních médií komplikace. Operace...

Výběr článků

Načítám