Hlavní obsah

Papež František se setká kvůli dětským obětem v katolických školách s původními obyvateli Kanady

Novinky,
Ottawa

Papež František se podle kanadské biskupské konference setká v prosinci s původními obyvateli Kanady, kteří prošli převýchovou v katolických školách. Tisíce dalších při tom zahynuly. Ve středu se navíc u katolické školy našlo skoro dvě stě dalších hrobů, v reakci na což shořelo nejméně šest katolických kostelů. Dosud ale není stále jasné, zda byli v těchto hrobech uloženi školáci.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Papež František.

Článek

Papež se mezi 17. a 20. prosincem separátně setká se třemi skupinami původních kanadských obyvatel, s Prvními národy (dříve označovanými za Indiány), Inuity (dříve označovanými za Eskymáky) a Métisy, což jsou potomci evropských lovců a původních kanadských žen.

Na pozemku bývalé školy v Kanadě našli ostatky přes 200 dětí

Amerika

Vatikán sice setkání nepotvrdil, na svých stránkách ale zveřejnil úterní vyjádření kanadské biskupské konference. Podle něj budou ve skupinách jak lidé, kteří prošli výchovou v katolických školách, tak stařešinové a mládež, jež doprovodí biskupové.

Stovky hrobů

Zástupci původních obyvatel Kanady našli na pozemcích bývalé katolické misie svatého Evžena u Cranbrooku v Britské Kolumbii pozůstatky 182 lidí. Zatím ale není jasné, zda jde o žáky této školy, protože leželi na místě starého hřbitova, který se používal od roku 1865.

Část ostatků ale ležela v mělkých hrobech. „Nikdy nemůžete být zcela připraven na něco takového,“ řekl BBC Jason Louie, náčelník kmene Lower Kootenay Band.

Foto: Mark Taylor, ČTK/AP

Vigilie na místě školy v Saskatchewanu

Misie sv. Evžena působila od roku 1912 do počátku sedmdesátých let minulého století.

Byla jednou z více než 130 škol placených vládou a spravovaných náboženskými úřady, které se v 19. a 20. století snažily o násilnou asimilaci původních obyvatel.

Je to už třetí podobný nález za poslední dva měsíce. V květnu byly objeveny ostatky 215 dětí původních obyvatel v neoznačených hrobech v Kamloopsu v Britské Kolumbii.

Kanada hlásí další hrůzný nález: stovky neoznačených hrobů na místě bývalé internátní školy

Amerika

Minulý týden zástupci prvního národa Cowessess oznámili, že našli 751 ostatků především dětí na místě katolické školy v Saskatchewanu.

Děti často v těchto školách, provozovaných po dobu 165 let do roku 1996, umíraly kvůli špatné nebo nedostatečné péči a podvýživě. Většinou to bylo na nemoci, proti nimž neměly vypracované protilátky. Byly také týrány a sexuálně zneužívány.

Vypálené kostely

Od nálezu prvních obětí bylo v Kanadě vypáleno nejméně šest katolických kostelů, posledním z nich byl ve středu sto let starý dřevěný kostel v Morinvillu v Albertě.

„Odsuzuji to, co vypadá jako další násilný zločin z nenávisti mířící na společenství katolíků,“ uvedl na Twitteru první ministr Alberty Jason Kenney.

Po nálezu dětských hrobů vzplály v Kanadě další kostely

Zahraniční

Dodal, že kostel byl srdcem Morinvilu a klíčovou součástí historie a duchovního života frankofonní komunity v Albertě.

Kvůli nálezům zrušily mnohé obce oslavy čtvrtečního Dne Kanady, který původní obyvatelé země neuznávají. Premiér Justin Trudeau ve středu uvedl, že tyto objevy nutí Kanaďany reflektovat historickou nespravedlnost, jíž původní obyvatelé čelí.

Reklama

Výběr článků

Načítám