Hlavní obsah

Vedení ČSSD chce stáhnout Pocheho z voleb, Praha to odmítla

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejužší vedení ČSSD v pátek řešilo aféru jednoho z pražských volebních lídrů soc. dem. Miroslava Pocheho, který přiznal, že dal loni straně několikasettisícový dar, jenž rozepsal na několik členů, kteří je vykázali jako členské příspěvky. Špičky strany sdělily vedení pražské ČSSD, že nejlepším řešením by byla Pocheho rezignace na kandidaturu do zastupitelstva hlavního města. Ta to ale odmítla s tím, že na změny je již pozdě.

Článek

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě informoval, že si nejužší vedení strany pozvalo kvůli kauze Poche na své jednání zástupce pražské soc. dem. a čelní kandidáty v hlavním městě.

Podle Sobotky by špičky ČSSD považovaly za nejlepší možnou reakci Pocheho rezignaci na kandidaturu. A to buď ještě před volbami nebo po nich, kdy by Poche rezignoval na mandát, pokud by ho získal. „Tento názor sdělilo vedení ČSSD pražské organizaci,“ uvedl lídr největší opoziční strany.

Z obou variant se nakonec pražská organizace přiklonila k té druhé, takže i přes doporučení vedení Poche na kandidátce zůstane. „V této fázi mají všichni lidé kandidátku, na které je uveden i pan Poche, doma. V tuto chvíli se s tím nedá nic dělat,“ řekl v pátek Právu šéf soc. dem. v hlavním městě Petr Hulinský. „Dál se tomu budeme věnovat až po volbách,“ doplnil.

Poche ve čtvrtek rezignoval na všechny stranické funkce.

Politikovy výroky označil Sobotka v pátek za „nešťastné“. Kauza přitom vyvolala pochybnosti o transparentnosti hospodaření ČSSD, což Sobotka odmítl.

Hloupost, kterou jsem projevil v rozhovoru s HN, je neoddiskutovatelná.

Aféra vypukla poté, co Poche pro čtvrteční Hospodářské noviny popsal způsob, který mohou využívat dárci, kteří by chtěli stranám posílat finance inkognito.

„Já jsem ten dar rozepsal na nějakých deset členů tak, aby se z toho nemusela platit daň. Protože když dám dvě stě tisíc straně, tak ta z toho zaplatí 15 procent daň. Kdežto když to rozepíšu mezi deset svých členů na obvodě a oni zaplatí padesát tisíc jako členský příspěvek, tak se z toho daň neplatí,“ řekl HN Poche.

Politikova snaživost ovšem byla zbytečná, protože strany ze sponzorských darů či členských příspěvků daně platit nemusejí. Porušil tak však zákon o účetnictví.

Poche ve čtvrtek připustil, že se zachoval hloupě. „Celá ta kauza je důkazem mé hlouposti. Hloupost, kterou jsem projevil v rozhovoru s HN je neoddiskutovatelná. Hloupost je samozřejmě i to, že jsem nevěděl, že povinnost danit dary neexistuje,“ prohlásil v ČT.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám