Hlavní obsah

Vedení bezpečnostní rady bude řešit hrozbu zastavení dodávek plynu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potenciální zastavení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy, kterým minulý týden pohrozil ruský prezident Vladimir Putin, bude v úterý řešit předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jej svolal, aby vláda měla jasno o připravenosti státu na podobnou krizovou situaci i o schopnostech ČR pomoci sousedním státům.

„Měli bychom být schopni maximálně projevit solidaritu s okolními zeměmi v regionu, zejména pokud jde o Slovensko a Maďarsko. Tyto státy jsou na dodávkách přes Ukrajinu vysoce závislé,“ připomněl premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Česká republika sama je v důsledku dostatečné diverzifikace tranzitu plynu a také zásob plynu na našem území na případný výpadek dodávek přes Ukrajinu připravena,“ dodal Sobotka s poukazem na to, že Česká republika odebírá zhruba třetinu plynu z Norska a má k dispozici zásobníky, v nichž může skladovat plyn odpovídající 43 procentům roční spotřeby země. Díky své tranzitní roli je česká soustava plynovodů schopna čerpat plyn i ze západu na východ.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu tvoří vedle premiéra i ministři obrany, vnitra, zahraničí a financí.

O možnosti zastavení dodávek hovořil Putin minulý týden, když varoval, že nesplatí-li Ukrajina Rusku dluh za dodávky, zastaví od června dodávky ukrajinskému koncernu Naftogaz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám