Hlavní obsah

Vedení bezpečnostní rady bude řešit hrozbu zastavení dodávek plynu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potenciální zastavení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy, kterým minulý týden pohrozil ruský prezident Vladimir Putin, bude v úterý řešit předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jej svolal, aby vláda měla jasno o připravenosti státu na podobnou krizovou situaci i o schopnostech ČR pomoci sousedním státům.

„Měli bychom být schopni maximálně projevit solidaritu s okolními zeměmi v regionu, zejména pokud jde o Slovensko a Maďarsko. Tyto státy jsou na dodávkách přes Ukrajinu vysoce závislé,“ připomněl premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Česká republika sama je v důsledku dostatečné diverzifikace tranzitu plynu a také zásob plynu na našem území na případný výpadek dodávek přes Ukrajinu připravena,“ dodal Sobotka s poukazem na to, že Česká republika odebírá zhruba třetinu plynu z Norska a má k dispozici zásobníky, v nichž může skladovat plyn odpovídající 43 procentům roční spotřeby země. Díky své tranzitní roli je česká soustava plynovodů schopna čerpat plyn i ze západu na východ.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu tvoří vedle premiéra i ministři obrany, vnitra, zahraničí a financí.

O možnosti zastavení dodávek hovořil Putin minulý týden, když varoval, že nesplatí-li Ukrajina Rusku dluh za dodávky, zastaví od června dodávky ukrajinskému koncernu Naftogaz.

Reklama

Související články

Putin hrozí Evropě zastavením dodávek plynu

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek sdělil několika evropským státům, že od června zastaví dodávky plynu do Evropy, pokud Ukrajina nesplatí svůj plynový...

Výběr článků

Načítám