Hlavní obsah

Ve škole a školce na Uherskohradišťsku odhalili ohniska britské mutace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bánově na Uherskohradišťsku byla zjištěna dvě ohniska nákazy onemocnění covid-19. Jsou v tamní mateřské a základní škole. Nakažených bylo do neděle evidováno 28. Jedná o britskou mutaci. Od pondělí bude v Bánově nadále mimo provoz školka, která je uzavřena již od 29. května, v ZŠ bude v pondělí a úterý platit ředitelské volno. Právu to v neděli sdělila mluvčí krajského úřadu Soňa Ličková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Bánov má přes 2000 obyvatel. „Laboratorní analýzou byla v tamní mateřské a základní škole potvrzena britská mutace onemocnění. Pozitivní vzorky PCR testu byly odeslány k analýze do Národní referenční laboratoře,“ uvedla mluvčí.

V mateřské škole bylo podle ní potvrzeno 17 nakažených osob. „V Základní škole Bánov, která je spádovou pro děti z obcí Bánov, Suchá Loz, Bystřice pod Lopeníkem a ze Starého Města, bylo k dnešnímu dni (v neděli) potvrzeno onemocnění covid-19 u 11 osob. Krajská hygienická stanice Zlínského kraje zavedla ihned po prvním potvrzeném případu protiepidemická opatření a byly vytrasovány rizikové kontakty,“ konstatovala mluvčí.

Vojtěch musí připravit strategii testování ve školách po letních prázdninách

Domácí

„Díky dobré spolupráci personálu školy a hygienické stanice se nám podařilo ohniska včas objevit a zavést potřebná opatření. Jasně se tímto případem potvrzuje důležitost testování, musíme se k němu stavět zodpovědně až do posledního letošního školního dne,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

PCR testy formou poolování

Z důvodu nárůstu počtu onemocnění a vysokému riziku šíření nákazy v mateřské škole vydala krajská hygienická stanice již 29. května rozhodnutí o mimořádném opatření. „Školka je uzavřena. V pondělí a v úterý bude, po dohodě s ředitelem, nařízeno ředitelské volno v základní škole,“ doplnil hejtman.

Mezi studenty zkoušejí nové testování

Domácí

Hygienici rozhodli o tom, že základní škole budou provedeny PCR testy formou tzv. poolování, kdy se testuje několik vzorků najednou. „Testování bude provedeno u dětí, žáků i personálu školy po zaškolení a instruktáži odbornými laboratorními pracovníky 8. června,“ dodala Ličková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám