Hlavní obsah

Mezi studenty zkoušejí nové testování

Právo, Michael Polák

Liberecký kraj začal hledat způsob, jak od nového školního roku co nejúčinněji i s co největším komfortem testovat školáky PCR testy. V krajské metropoli, kde v úterý začal pilotní projekt, se přitom ve školách dosud testovalo jen těmi antigenními. Novou podobu testování kraj od úterý zkouší na studentech libereckého gymnázia F. X. Šaldy.

Foto: Michael Polák , Právo

Na studentech Gymnázia F. X. Šaldy zkouší Liberecký kraj, jak bude od září zajišťovat PCR testování ve školách.

Článek

Studenti ze zdejší 3. B zkoušeli přítomnost koronaviru hned třemi různými testy: stěrem z přední části nosu, pliváním do kádinky a odběrem slin z úst za pomoci tamponu. Cílem pilotního projektu je totiž také zjistit to, které testy jsou školákům nejvíce příjemné.

„Chceme zvolit to, co bude nejlépe zpracovatelné v laboratoři a nejméně nepříjemné pro děti,“ uvedla primářka oddělení genetiky a molekulární diagnostiky liberecké nemocnice Iva Dolinová.

Slovensko Evropu špatně informovalo o vývoji epidemie a uškodilo si tím

Evropa

Právě laboratoř Krajské nemocnice v Liberci by měla PCR testy ze škol zpracovávat. V úterý kontrolovala vzorky jen jedné třídy, příští týden by se měli do projektu zapojit i ostatní studenti libereckého gymnázia.

„Předpokládáme, že od 1. září bude PCR testování podmínkou spuštění škol, a je to nejefektivnější a nejekonomičtější způsob testování žáků,“ vysvětluje Dan Ramzer (ODS), náměstek libereckého hejtmana, proč se Liberecký kraj PCR testováním studentů vůbec zabývá.

Ať už budou vzorky studentů odebrané stěrem z nosu, tamponem z úst, nebo pliváním, laboratoř liberecké nemocnice je bude pokaždé vyšetřovat metodou takzvaného poolování, to znamená, že vzorky určité skupiny studentů bude vyšetřovat společně. Celý proces nemá v ideálním případě trvat více než tři hodiny od přijetí vzorků do laboratoře, výsledky by se tak školy mohly dozvědět ještě týž den.

„Jinak se může stát, že výsledky budeme dávat druhý den, to je pravděpodobné při vyšším zatížení laboratoře,“ upřesnila primářka Dolinová.

Vojtěch chce po prázdninách plošné testování školáků PCR testy

Koronavirus

Názory na to, která z forem testování je nejméně nepříjemná, se mezi studenty lišily. „Volil bych stěr z nosu, protože už jsem na něj zvyklý z antigenního testování. Tohle bylo ještě příjemnější v tom, že to nebylo z nosohltanu, ale jen z přední části nosu,“ řekl jeden z libereckých studentů.

Jeho spolužačce se zase nejvíc zamlouval odběr slin z úst. „Celkově ale ani jeden způsob nebyl nepříjemný, že bych si řekla, že to nehodlám absolvovat,“ dodala.

PCR testování začal už minulý týden na svých základních školách zkoušet také Jablonec nad Nisou a v Liberci ho chce začít používat i soukromé gymnázium a základní škola Doctrina.

Reklama

Výběr článků

Načítám