Hlavní obsah

Britská varianta je nakažlivější, ale není smrtonosnější, ukázala studie

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varianta koronaviru, která se objevila loni na podzim v Británii, budila od počátku obavy. Šířila se daleko rychleji než původní patogen a rychle pronikla do celé Evropy včetně Česka. Studie zveřejněné v časopisech The Lancet Infectious Diseases a The Lancet Public Health však podle webu rtl.de ukázaly, že navzdory větší nakažlivosti nezpůsobuje britská varianta B.1.1.7 nárůst úmrtnosti.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Vědci z University College London dokonce zjistili u pacientů nakažených touto variantou vyšší virovou zátěž než u lidí infikovaných původním koronavirem. Ani při vyšší virové zátěži však varianta B.1.1.7 nevedla k nárůstu úmrtnosti. Původně se přitom očekával pravý opak, a dokonce i premiér Boris Johnson varoval, že s nástupem nové varianty může dojít k růstu počtu úmrtí.

Druhá studie hodnotila pacienty s covidem, kteří nahlásili příznaky prostřednictvím příslušné softwarové zdravotní aplikace. Pomocí genetické analýzy autoři studie určili, kterou va­riantou postižení trpěli.

Na britskou variantu zabírají všechny tři vakcíny

Koronavirus

Zjistili přitom, že ve srovnání s původním koronavirem nejsou významnější rozdíly v závažnosti onemocnění nebo v prokazatelných dlouhodobých účincích infekce.

Vědci prokázali u britské varianty pouze významné zvýšení reprodukčního čísla R, což jen potvrzuje, že tato varianta se šíří agresivněji než virus, který pronikl do světa z Wu-chanu.

Obě studie se opírají o podklady získané v zimě v Londýně a v jižní Anglii, kde se varianta B.1.1.7 rychle šířila.

Reklama

Výběr článků

Načítám