Hlavní obsah

Válek: Pro seniory povinné očkování zrušíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) hodlá novelu očkovací vyhlášky, kde již nebude povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let, předložit vládě zhruba do poloviny února. Válek to v neděli uvedl v partii na CNN Prima News. Vyhláška, kterou vydal ještě Adam Vojtěch o povinném očkování pro vybrané profese a seniory má platit od března.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Vlastimil Válek

Článek

Válek se již dříve vyjádřil v tom smyslu, že je proti plošnému očkování věkových skupin. „Určitě věková hranice tam nebude,“ zopakoval ministr v reakci na dotaz předsedy opoziční SPD Tomia Okamury.

Vyhlášku je podle něj nicméně nutné novelizovat z důvodu mutace viru, protože znění musí reagovat na nová data o variantě omikron. Druhým důvodem je pak nutnost sladit postup při očkování členů vybraných profesních skupin s WHO, kdy by podle něj mohli být očkovaní na základě testu protilátek.

Rozhodne omikron

„Dovedu si představit, pokud omikron totálně nezmění pravidla, že pak takto budeme postupovat,“ řekl.

Válek chce kvůli nouzovému stavu omezit otevírací dobu přes Vánoce

Domácí

Okamura kritizoval, že ministr plánuje novelu předložit až v únoru. Zástupci profesí, které by se podle aktuální vyhlášky měly povinně očkovat, podle něj zůstanou zbytečně dlouho v nejistotě.

„To mi připadá hodně nedostatečné, já bych vás chtěl požádat, abyste se k tomu vyjádřil co nejrychleji,“ uvedl. Válek v reakci řekl, že by bylo neseriózní vyhlášku měnit, dokud nebudou komplexní data k omicronu, což podle něj bude právě v polovině února.

Bývalou vládou schválená vyhláška má od března zavést povinné očkování pro lidi nad 60 let a také pro zaměstnance zdravotnických zařízení a studenty zdravotnických oborů, pro pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, pro policisty a městské strážníky nebo celníky.

Anketa

Měla by se stávající vyhláška o povinném očkování změnit?
Ano
71,3 %
Ne
28,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14429 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám