Hlavní obsah

Válek dostal dotaz na třetí dávku pro mladistvé. Já su z Brna, Josefe, děkuji, odpověděl

Praha

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) čelil v pátek na tiskové konferenci řadě dotazů, při odpovědích ho ovšem proud myšlenek často odnesl daleko od tématu. Na dotaz Novinek k třetí dávce očkování reagoval například slovy o tom, že je z Brna, a děkoval také svému náměstkovi Josefu Pavlovicovi (Piráti).

Já su z Brna. Vlastimil Válek odpovídá na tiskové konferenci na dotaz novinářů k očkováníVideo: ČTK

 
Článek

Novinky se ministra Válka zeptaly, kdy bude v České republice dostupná třetí dávka pro lidi mladší 18 let.

„Moc bych vám chtěl říct, že příští týden ve středu,” spustil ministr po kratším váhání. „Dospěli jsme k dohodě, detaily vám možná řekne pan náměstek. Není to ale politický náměstek, byť to takhle zaznívá, je to špičkový člověk. Mám potřebu to tady říct, byť se mě na to neptáte,“ reagoval Válek.

Covid jako chřipka. Válek chystá systém pravidelného očkování

Domácí

Na to navázal tím, že se jedná o experta na Evropskou unii. „Udělá vše pro to, aby předsednictví v Evropské unii bylo úspěchem a aby z toho měla Česká republika dobrý pocit. A abychom ukázali, že nejsme second hand národ, ale že Čech je otcem světové genetiky. Je to Brňák Jan Gregor Mendel,“ pokračoval.

Josefe, děkuju

V odpovědi pak také podotkl, že sám nemluví spisovně česky. Někdy je totiž kritizován za to, že mu lidé příliš nerozumí.

„(Jan Gregor Mendel) je z Brna, tak jak já su z Brna. Můžete mi nadávat, že nemluvím spisovně česky, ale snažím se. Ale su z Brna,“ rozohnil se Válek.

Tomu přihlížel i jeho vládní kolega Mratin Kupka (ODS), někdejší profesionální mluvčí.

Testování ve školách bude jednou týdně, v práci dvakrát, potvrdila vláda

Domácí

A řeč přišla i na dalšího náměstka. „Druhý náměstek Josef je sice členem politické strany, ale především půl roku ve svém volném čase pomáhal organizovat Anticovid tým,“ prohlásil Válek.

„Neměl jsem čas mu poděkovat. Takže teď to udělám. Josefe, ať jsi, kde jsi, já ti děkuju,“ uzavřel.

Od kdy bude v České republice dostupná třetí dávka pro lidi mladší 18 let, se tak Novinky ani veřejnost nedozvěděly.

TK po jednání vlády 14.1.2022Video: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám