Hlavní obsah

Testování ve školách bude jednou týdně, v práci dvakrát, potvrdila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) v pátek přijala avizované změny. Ve školách se budou od příštího týdne testovat všichni žáci a zaměstnanci jednou týdně antigenními testy. Pro ostatní zaměstnance pak platí testování dvakrát týdně či jednou za tři až pět dní.

Testování ve školách bude jednou týdně, v práci dvakrát, potvrdila vládaVideo: ČTK

 
Článek

„Od 17. ledna upravujeme systém ve školách. Přecházíme na systém jednoho antigenního testu,“ řekl po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

V případě pozitivity testu bude následovat ověření PCR testem.

Testy ve školách odhalily opět málo pozitivních

Koronavirus

Další opatření se týká zaměstnanců. Ti budou od pondělí muset být testováni dvakrát týdně či jednou za tři až pět dní, a to opět antigenním testem.

Opatření reagují na novou variantu koronaviru omikron, která je vysoce nakažlivá. „Musíme počítat s tím, že počty nově nakažených budou stoupat,” uvedl v pátek Válek.

„Věřím, že ke konci února se dostaneme s čísly dolů,” doplnil.

Gazdík: Více ředitelského volna

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) ještě před tiskovou konferencí na Twitteru uvedl, že navrhne, aby se navýšil počet dní ředitelského volna. Ředitelům to má umožnit pružně reagovat na místní epidemickou situaci.

„Vzhledem k sílící vlně omikronu předložím na příští zasedání vlády legislativní návrh, kterým se navýší počet dnů ředitelského volna v době pandemie,” uvedl.

Kabinet měl původně jednat ve středu. Na pátek přeložil své zasedání kvůli středeční schůzi Sněmovny k hlasování o důvěře vládě, která se protáhla až do čtvrtečního rána a po přestávce ji zákonodárci uzavřeli až ve čtvrtek večer.

Reklama

Výběr článků

Načítám