Hlavní obsah

Vakcíny na covid zatím vyšly na 19 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vakcíny na covid-19 stály Česko dosud 19 miliard korun. Darované dalším zemím z nich byly za 270 milionů korun, zlikvidované kvůli expiraci za 190 milionů korun. Dodávky plánované na léto byly odloženy na podzim, kdy se očekává větší zájem. Novinářům to v pátek řekla Kateřina Baťhová, ředitelka mezinárodního odboru ministerstva zdravotnictví, která měla nákupy vakcín na starosti.

Foto: Pool, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pfizer i Moderna přestaly dodávat vakcíny a nebudou je dodávat přes celé léto. Všechny přijdou na podzim, kdy už budou dostupné nové typy,” uvedla.

Suma 19 miliard korun obsahuje i cenu za objednané, ale dosud nedodané vakcíny. Podle náměstka ministra zdravotnictví pro české předsednictví EU Jakuba Dvořáčka není pravděpodobné, že by se počty objednaných vakcín podařilo snížit. Čeká spíš rozložení dodávek do delšího času.

Počet nových případů covidu se přehoupl přes 1500

Domácí

Jedním z cílů českého předsednictví Radě EU je vyjednávání s výrobci vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna o nových smlouvách, které by lépe odpovídaly současné situaci. Státy EU by podle nich měly mít vždy k dispozici nejmodernější vakcíny upravené na aktuální variantu viru a dodávky by měly odpovídat sezonnímu vývoji nákazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám