Hlavní obsah

Vakcínová smršť. Arenberger očekává sto tisíc očkování denně ještě tento týden

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergra (za ANO) v těchto dnech dorazí do Česka „extrémní“ množství vakcín od zahraničních výrobců. Díky tomu by se podle něj mohlo tento týden poprvé očkovat až sto tisíc lidí denně. Řekl to v pondělí serveru Blesk.cz.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Článek

„Tento týden zažijeme především od společnosti Pfizer extrémně vysoké dodávky, které, pokud by byly zároveň doplněny, a to stále ještě dnes nevíme i přesto, že mají zítra dorazit i od dalších výrobců, tak určitě bychom mohli tenhle týden dosáhnout až sto tisíc dávek na jeden den, ale nechci zbytečně slibovat,“ uvedl.

Další vývoj podle něj bude proto záležet čistě na dalších dodávkách, nikoli na kapacitě očkovacích center. „Dnes už ji (kapacitu) máme asi na 140 tisíc podání očkování denně,“ dodal Arenberger.

Arenberger: Zásluhou většiny občanů brzdíme šíření epidemie

Domácí

Ještě na páteční tiskové konferenci přitom mluvil Arenberger o tom, že možnost podávat sto tisíc dodávek denně by mohla nastat až v řádu týdnů. Naopak premiér Andrej Babiš (ANO) v polovině března zase sliboval, že se v této míře bude v ČR očkovat už po Velikonocích.

Podle harmonogramu očkování uvedeného ve vládní očkovací strategii mělo v dubnu dorazit do ČR 480 tisíc dávek od Pfizer/BioNTech, 278 tisíc dávek od Moderny, 500 tisíc dávek od AstraZeneky. Poprvé má dorazit také 22 tisíc dávek Curevac a 185 tisíc od Johnson & Johnson. Celkem se tedy jedná o téměř 1,5 milionu dávek, které vystačí pro 825 tisíc lidí.

Na dotaz Novinek teď mluvčí resortu Jana Schillerová uvedla, že ministerstvo očekává dodávku dalších šesti milionů dávek v druhé polovině letošního roku.

Těžký průběh covidu po očkování mělo jen 127 lidí. Čekal jsem víc, řekl Dušek

Domácí

Média před nedávnem informovala o tom, že vláda loni přes EU neobjednala tolik dávek, kolik mohla. Premiér také sklízel kritiku za to, že z dodatečných unijních dodávek nevyjednal pro Česko žádné další vakcíny navíc jako jiné země a republika dostane jen svůj díl na počet obyvatel.

Babiš: Vakcínu zájemcům do konce srpna

Koronavirus

Zdravotníci v Česku aplikovali v neděli 17 644 dávek očkování proti covidu, což byl počet srovnatelný se stejným dnem o týden dříve. Za celý minulý týden bylo naočkováno necelých 344 300 dávek, o 7,5 procenta méně než o týden dříve.

Od začátku očkování koncem prosince loňského roku bylo v Česku podáno 2,8 milionu dávek vakcíny. Zhruba tři čtvrtiny připadají na očkovací látku od firem Pfizer/BioNTech. Plně naočkovaných proti onemocnění covid-19 je 946 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám