Hlavní obsah

Těžký průběh covidu po očkování mělo jen 127 lidí. Čekal jsem víc, řekl Dušek

Jan Martinek, Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 2993 lidí se v Česku nakazilo covidem-19 i po druhé dávce vakcíny. 1414 z nich onemocnělo po dvou týdnech od očkování, tedy v době, kdy už by měla vakcína působit. Z nich se jen 127 dostalo s těžkým průběhem do nemocnice.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Očkování vakcínou proti koronaviru ve velkokapacitním očkovacím centru ve sportovní hale v Mostě

Článek

Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), která má Právo k dispozici. Ukončené očkování má v ČR ke včerejšku 942 242 lidí.

„Data ukazují, že i po vakcínách mohou vzniknout nákazy, dokonce takové, které končí v nemocnici. Žádná vakcína nechrání ze sta procent. Je jich ale velmi málo,“ komentoval zjištění pro Právo ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Ten také upozornil na to, že jde pouze o pilotní data.

„Jak postupuje větší počet očkovaných a prodlužuje se časový interval od očkování, data se mohou zásadně měnit. Stále je ještě krátká doba sledování,“ řekl. Ústav chce tato čísla s odstupem zveřejňovat.

Dušek čekal víc

Po první dávce vakcíny se covidem nakazilo 16 824 lidí, tedy zhruba dvě procenta naočkovaných, 189 z nich mělo těžký průběh. „V naprosté většině jde o lidi, kteří se nakazili buď těsně před vakcinací, nebo těsně po ní. Ještě u nich nemohla být rozvinutá imunitní odpověď,“ řekl Dušek. Po druhé dávce se podle něj nemoc nejčastěji objevila u vážně nemocných seniorů nad 80 let, kteří neměli adekvátní imunitu.

K očkování se mohou registrovat lidé nad 60 let

Domácí

„Ukazuje se, že očkování významně snižuje nejen možnost nákazy, ale především riziko těžkého průběhu. Sám jsem čekal, že čísla budou vyšší,“ řekl Právu Dušek.

Optimistická data

Vakcína od společnosti Pfizer/BioNTech, kterou je v ČR naočkovaných nejvíce lidí, má deklarovanou účinnost 94 %, první dávka by měla před nemocí chránit z 57 procent.

U dalších vakcín, které se v ČR používají (Moderna, AstraZeneca a od minulého týdne také Johnson & Johnson), je účinnost ještě o něco nižší. Pilotní data z ČR jsou tak ještě optimističtější, protože ukazují, že případy nákazy po očkování zatím nestoupají ani do jednotek procent. Týká se to ovšem jen lidí, u kterých byl koronavirus po očkování prokázán, a čísla tak mohou být zkreslená.

Babiš: Vakcínu zájemcům do konce srpna

Koronavirus

„U zdravotníků, kteří jsou pravidelně testovaní, ale vidíme, že se nakazí denně jednotky případů a těžký průběh mělo po očkování jen 13 osob,“ řekl Dušek. Ze zhruba 240 tisíc zdravotníků je jich dnes 191 tisíc naočkovaných, u doktorů se jedná o přibližně 77 %. Mnoho zdravotníků už si také covidem prošlo a jsou „promoření“.

Babiš navrhne rezervace pro lidi nad 55 let

V ČR se zatím kromě zdravotníků mohou očkovat lidé nad 60 let, chronicky nemocní a pracovníci kritické infrastruktury. Premiér Andrej Babiš včera ve svém pravidelném facebookovém hlášení oznámil, že na dnešním jednání vládní Rady pro zdravotní rizika navrhne, aby si od středy mohli začít rezervovat očkování lidé nad 55 let.

„Těch je dohromady 750 tisíc,“ řekl premiér. Distribuce některých vakcín do ČR podle něj zatím drhne. „U AstraZeneky ani nevíme, co přijde příští týden, a u Johnson & Johnson neznáme dodávky na příští měsíc,“ postěžoval si premiér.

Arenberger: Sputnik je stále ve hře. Kauza Vrbětice nic nemění

Podcasty a pořady

Prezident Miloš Zeman v neděli v TV Prima řekl, že pokud by zde byl nedostatek jiných vakcín, stále by usiloval o dovoz zatím neschválené ruské vakcíny Sputnik.

Už ode dneška se lidé mohou hlásit do pražského velkokapacitního očkovacícho centra v O2 Universum, které spustí provoz 3. května. Ke včerejšímu ránu bylo nově pozitivních 1302 lidí. V nemocnicích bylo 3158 pacientů, z toho 742 v těžkém stavu.

Onemocnění covidem po vakcinaci
Očkovaní oběma dávkami (k uplynulému týdnu)906 668
Pozitivní2993 (0,33 %)
S příznaky593 (0,07 %)
Hospitalizovaní s lehkým průběhem404 (0,04 %)
Hospitalizace s těžkým průběhem189 (0,02 %)
Z toho nad 14 dnů po vakcinaci, tedy po očekávaném rozvinutí imunitní odpovědi:
Pozitivní1414 (0,16 %)
S příznaky290 (0,33 %)
Hospitalizovaní s lehkým průběhem213 (0,02 %)
Hospitalizovaní s těžkým průběhem127 (0,01 %)

Reklama

Výběr článků

Načítám