Hlavní obsah

Chlíbek je proti očkování u zubařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se změnou zákona, která by umožňovala očkovat proti covidu také v ordinacích zubařů nebo v lékárnách, nesouhlasí předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, mimo jiné šéf odborné skupiny budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vakcinolog Roman Chlíbek.

Článek

Chlíbek v úterý iniciativě na Twitteru vzkázal, že jsou minimálně čtyři odborné lékařské společnosti, které návrh nepodporují. Neupřesnil které.

„Očkování patří do ordinací praktiků, dětských lékařů, ambulantních specialistů, nemocničních lékařů. Nikoli do ordinací zubařů a lékárníků. Povolíte praktikům, aby ve svých ordinacích prodávali léky?“ napsal Chlíbek.

Lékárníci usilují o změnu zákona

Oponuje mu jak lékárnická komora, tak zástupci stomatologů. Neshody s Chlíbkem Právu potvrdil i zástupce iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed.

„Očekával bych od odborných společností vytvoření jasného manuálu, koho očkovat v ordinaci a koho raději odeslat na specializované pracoviště. Paušálně to zastavit je úplný nesmysl,“ řekl.

Má se při přeočkování změnit vakcína? Chlíbek: spíše ne, Hořejší: spíše ano

Domácí

O změnu zákona dlouhodobě usilují lékárnici, kteří upozorňují na pozitivní praxi v cizině. V lékárnách se tam očkuje například proti chřipce.

Novelu zákona o ochraně veřejného zdraví poslala vláda do Sněmovny, kde by se měla projednat ve zrychleném režimu. Posoudit ji musí i horní komora parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám