Hlavní obsah

Má se při přeočkování změnit vakcína? Chlíbek: spíše ne, Hořejší: spíše ano

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří se registrovali na posilující třetí dávku očkování proti koronaviru, si mohou sami vybrat ze dvou vakcín od výrobců Pfizer/BioNTech a Moderna. A to bez ohledu na to, která z nich jim v těle již koluje. Kombinace obou látek je z odborného hlediska možná, zda ale přinese očkovanému nějaké pozitivum v podobě větší ochrany, se Novinkami oslovení odborníci neshodnou.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od pondělí 29. listopadu je možné se registrovat na posilující dávku bez ohledu na to, zda již máte nárok či nikoliv. Pokud člověk ještě nárok na třetí dávku nemá, systém si jeho registraci zapamatuje a ve vhodnou dobu jej na možnost přeočkování upozorní.

Některé zájemce nicméně při vyplňování dotazníku mohla překvapit možnost výběru vakcíny pro třetí dávku – Comirnaty od výrobce Pfizer/BioNTech, nebo Spikevax od firmy Moderna.

Vojtěch chce povinné očkování od března

Koronavirus

Z toho vyplývá, že občan očkovaný Pfizerem může, pokud chce, na třetí dávku využít látku od Moderny a naopak.

Ministerstvo: Je to jedno

„Přeočkování je možné oběma mRNA vakcínami. Není nutné dodržet stejnou značku vakcíny, je to v zásadě jedno,” řekl Novinkám mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

V Česku drtivá většina očkovaných dostala Pfizer. Z celkem vyočkovaných 13,4 milionu dávek připadlo na Pfizer více než 11 milionů, což odpovídá 92,5 procenta.

Moderny se doposud vyočkovalo něco málo přes milion dávek.

Dokončené očkování má podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví přibližně 6,3 milionu občanů a nárok na třetí dávku už má zhruba 1,3 milionu lidí, nejčastěji jde o seniory a zdravotníky, kteří se mohli nechat očkovat mezi prvními.

Novinky se s dotazem, zda je ku prospěchu člověka očkovaného Pfizerem zvolit si k přeočkování Modernu, obrátily na předsedu České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka a imunologa Václava Hořejšího z Akademie věd ČR.

Chlíbek: Lepší je držet se původní vakcíny

Ačkoliv Chlíbek a jeho odborná společnost uznávají možnost kombinování vakcín, je spíše toho názoru, aby lidé pokračovali v již dříve aplikované vakcíně.

„Naše doporučení je takové, že primárně by člověk měl pokračovat ve vakcíně, s níž začal. Je to nejsprávnější postup a v souladu s informacemi výrobců. Ten, kdo byl očkován Pfizerem, by měl dostat Pfizer, ten, kdo Modernou, by měl dostat Modernu. V případě, že jedna nebo druhá nebude dostupná, tak ale nemusí na nic čekat a může si klidně dát Modernu místo Pfizeru nebo naopak,” řekl Novinkám Chlíbek.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Na dotaz, zda schéma 2x Pfizer a 1x Moderna může zvýšit míru ochrany, odpověděl: „Jsou studie, které potvrzují, že třeba když se po Pfizeru aplikuje Moderna, tak dochází k o něco vyšší protilátkové odpovědi, ale je to z mého pohledu tak zanedbatelné, že bych se k tomu já osobně neupínal.”

Hořejší: Lepší je vakcínu změnit

Existuje několik studií, které poukazují na to, že smíchání vakcín může zvýšit procento ochrany, a snížit tak riziko nákazy, těžkého průběhu covidu-19 či následného úmrtí. Data ze Singapuru, který platí na světě za druhou nejvíce proočkovanou zemi, ukazují u všech věkových kategorií, že přeočkování dvou dávek Pfizeru dávkou Moderny snižuje pravděpodobnost nákazy o 72 procent. Tři dávky Pfizeru pak mají mít účinnost 62 procent.

Hořejší se staví spíše na stranu mixování vakcín. „Myslím si, že rozdíl v ochraně nebude velký, ale kdybych byl na vašem místě a byl očkován Pfizerem, tak si dám Modernu. Vakcíny nejsou úplně stejné, takže imunitní odpověď na to přeočkování bude taková, že to rozšíří to spektrum protilátek, které vznikají,” řekl Novinkám Hořejší.

Kombinovat tedy Pfizer a Modernu, nebo zůstat u stejné vakcíny? Obě možnosti jsou přípustné, rozhodnutí je tak na každém člověku.

Vojtěch: Platnost očkování by se mohla zkrátit na devět měsíců

Domácí

Jednodušší rozhodování ale mají lidé, kteří dostali vakcínu AstraZeneca nebo jednodávkový Janssen. Jimi se už přeočkovávat nebude. Přeočkování některou z mRNA vakcín je tedy například podle amerického Národního ústavu zdraví vhodné a žádoucí, aby se zvýšila imunitní odpověď.

Reklama

Související témata:

Související články

Testovat se budou muset i očkovaní

Očkovaní lidé, u nichž bude identifikován významný kontakt s nakaženým v domácnosti, budou muset podstoupit PCR test. Do karantény ale před výsledkem dál...

Výběr článků

Načítám