Hlavní obsah

V takové koalici je těžké fungovat, postěžoval si Babiš

Novinky, Klára Beranová
Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) si na středeční tiskové konferenci posteskl, že ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) mluví více do médií než s ním. Vadí mu i přístup ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), která podle něho zase mění názory. „V takové koalici je těžké fungovat,“ prohlásil.

Foto: Pool, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

„To, že se mnou chce Hamáček jednat (o zrušení superhrubé mzdy - pozn. red.), je pro mě novinka. Ale většinou to funguje tak, že náš koaliční partner mluví do médií a na nás nemluví,“ prohlásil ve středu.

Podoba daní po zrušení superhrubé mzdy? Babiš s Hamáčkem se nedohodli

Domácí

Koalice v posledních týdnech řeší rozpor v souvislosti se zrušení superhrubé mzdy. Zatímco premiér navrhl sazby po zrušení superhrubé mzdy ve výši 15 a 23 procent, Hamáček chtěl 19 a 23 procent. Nakonec ve Sněmovně prošel minulý týden premiérův návrh.

Hamáček se ale nevzdal a svůj návrh šel ve středu do Senátu - stejně jako premiér, obhajovat.

Babiš: Maláčová zase změnila názor 

Šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová chce pak zase podle Babiše rozdat vše, co může. A právě kvůli tomu se nyní podle něj nemůže vláda shodnout na podobě přídavků na dítě.

Vláda si hází klacky pod nohy. Babiš si měl přisvojit Hamáčkův návrh na plošné testování

Domácí

„Nemáme schválený ještě rozpočet. Byli jsme ale v přitom relativně blízko dohody. Maláčová ale změnila, jak to má ve zvyku, názor. V takové koalici je těžké fungovat,“ řekl premiér.

Přídavky dostávají nyní domácnosti s příjmem do 2,7násobku životního minima. Stát jim dává na dítě do šesti let měsíčně 500 korun, na potomka od šesti do 15 let 610 korun a na studenta od 15 do 26 let 700 korun. Rodiny, kde aspoň jeden z rodičů pracuje, podniká, je na rodičovské, nemocenské, ošetřovném či v důchodu, mají částky o 300 korun vyšší.

Co prošlo Sněmovnou, je podle Babiše katastrofa, žádá Senát o změny

Domácí

Podle návrhu novely o sociální podpoře by se podle věku dítěte mělo od ledna vyplácet 630, 770 a 880 korun. V rodinách s pracujícím rodičem by to pak bylo zas o 300 korun víc, tedy 930, 1070 a 1180 korun. Na tomto navýšení o 26 procent shoda byla. Nebyla ale shoda na tom, kolik dětí by mělo dávku dostávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám