Hlavní obsah

V roce 2070 bude třetina Čechů žít v Praze a Středočeském kraji

Novinky, jas

V roce 2070 bude třetina obyvatel České republiky žít jen ve dvou krajích: v Praze a středních Čechách. Naznačuje to ve čtvrtek zveřejněná projekce Českého statistického úřadu (ČSÚ). Nezadržitelně bude také pokračovat proces stárnutí populace.

Foto: Novinky

Pohled na Hradčany

Článek

„Zatímco na počátku roku 2019 se průměrný věk obyvatel v krajích nacházel v rozmezí 41,2 až 43,1 roku, na konci projekce v roce 2070 jej lze očekávat v jednotlivých krajích o čtyři až šest let vyšší,“ uvedla vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ Terezie Štyglerová.

Ve všech krajích s výjimkou hlavního města tak brzy začne převažovat počet zemřelých nad počtem narozených. V Praze by měli přirozenou obměnou přibývat obyvatelé do konce 50. let.

Třicet let od revoluce: Kolik nás bylo předtím a kolik nás je dnes?

17. listopad

Nejmladší obyvatele si udrží Středočeský kraj, Praha a Jihomoravský kraj, nejstarší by měla být populace ve Zlínském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Ve Středočeském kraji přibude půl milionu lidí

V Praze by v roce 2070 mělo žít o 410 tisíc lidí více než nyní, tedy 1,72 milionu. Ještě více by se měl zvýšit počet obyvatel středních Čech. Podle projekce téměř o půl milionu osob na 1,86 milionu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj počtu obyvatel v Česku.

„Bydliště v těchto dvou krajích by tak mohla v budoucnu mít až jedna třetina obyvatel Česka, když aktuálně je to čtvrtina,“ uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky.

Přibude i Jihomoravanů

Mírný nárůst počtu obyvatel se očekává rovněž v Plzeňském a Jihomoravském kraji, který by se tak již v roce 2022 měl stát třetím nejlidnatějším regionem místo Moravskoslezského kraje.

Oproti tomu v polovině krajů by měl počet obyvatel klesnout minimálně o 15 procent.

Nejlepší reklama na manželství: Je to lék na předčasnou smrt

Domácí

Vnitřním stěhováním by měl nejvíce posílit Středočeský kraj, do kterého by se mohlo do roku 2070 přistěhovat z dalších regionů až 390 tisíc obyvatel.

Na stěhování naopak nejvíce doplatí Praha (–90 tisíc) a Moravskoslezský kraj (–80 tisíc). Počet obyvatel metropole a dalších regionů tak nebude klesat především díky zahraniční migraci.

Anketa

Žijete stále v obci, ve které jste se narodili?
Ano
46,4 %
Ne, jednou jsem se stěhoval/a
22,8 %
Ne, stěhoval/a jsem se už několikrát
30,8 %
Celkem hlasovalo 5290 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám