Hlavní obsah

V pražské radě to drhne kvůli sportovním dotacím

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí bude pražská rada schvalovat přidělování sportovních grantů v celkové výši přes 400 milionů korun, a když se neshodne, hrozí svazům a organizacím, že letos už žádné peníze od města nedostanou. Některým radním ale vadí, že podklady pro hodnocení žádostí připravila Pražská tělovýchovná unie (PTU), která taktéž o peníze od města žádá, a že její předseda Jaroslav Chvalný sedí zároveň v grantové komisi za Piráty a o přidělování financí spolurozhoduje.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Takový postup je nepřijatelný například pro radní pro legislativu Hanu Kordovou Marvanovou, která v tom vidí střet zájmů. A pochybnosti má také radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

„S ohledem na zkušenosti z minulého volebního období, kdy je právě rozdělování sportovních grantů předmětem policejního vyšetřování, bych byl nerad, aby byl stín pochyb o transparentnosti a správnosti procesu rozdělení grantů,“ sdělil Novinkám radní Chabr.

Piráti v Praze na žádost primátora Hřiba posvětili delší kumulaci funkcí

Domácí

Uvedl, že nechce bránit rozdělení sportovních grantů, na nichž je řada klubů závislá, ale že by proces měl být v pořádku i po formální stránce. Hlasovat prý bude v souladu se stanoviskem magistrátní legislativní komise, která má celý postup zhodnotit.

„Pokud nebude stanovisko kladné, tedy že celý proces je po právní stránce naprosto v pořádku a bez chyby, tak se obávám, že se při hlasování zdržím,“ doplnil.

Šimral: Střet zájmů má víc členů

Odpovědný pirátský radní za školství Vít Šimral, do jehož gesce sportovní granty spadají, ve fungování grantové komise, jež připravuje materiál ke schválení, a zapojení PTU a Chvalného do přidělování peněz problém nevidí. Vše prý souvisí s přechodem na nový systém hodnocení na základě tabulky nákladů.

„Oni (PTU) mají mapu sportovišť a dokážou spočítat, kolik stojí jejich provoz, kolik je potřeba peněz na obléknutí jednoho člena nějakého oddílu apod. Na základě toho se vypočítá koeficient, z něhož se vypočítá grantová podpora. Ale k tomu právě potřebujeme ta čísla a ta má v Praze v současnosti pouze PTU. Je to čistě matematický výpočet,“ vysvětloval zapojení unie Šimral.

Chvalný a jeho organizace podle něj žádá o zhruba 50 tisíc, které však nejsou pro ně, ale pro malé a nové kluby, které zatím žádat samy nemohou.

Šimral sice přiznal, že to může vypadat jako střet zájmů, brání se ale, že ten by bylo možné namítat u velké části členů grantové komise, protože v ní sedí hlavně zástupci nejrůznějších sportovních organizací a svazů.

„Takový střet zájmů tam má v současné době, myslím, sedm členů. Nicméně oni ho hlásí vždy před hlasováním a tím pádem se potom může zvážit, jestli se tím jejich hlasováním něco ovlivnilo v jejich prospěch,“ bránil komisi Šimral.

Nový systém pro výběr je podle něj mnohem transparentnější, než tomu bylo dříve, a to kvůli zveřejněné tabulce přibližných nákladů na jednotlivé sporty, podle níž se pak peníze pouze přidělí. Takový systém by Šimral chtěl využívat i v budoucnu.

Hrozí, že organizace už peníze letos neuvidí

V případě, že radní tisk neschválí, sportovní organizace a svazy letos už žádné peníze od města zřejmě neuvidí, protože se jedná o poslední zasedání vedení města před prázdninami.

To by mohlo být pro velkou část klubů a sportovišť likvidační, zvláště v návaznosti na ušlé zisky kvůli epidemii koronaviru, kdy přes dva měsíce nemohly fungovat.

Řídíte Prahu arogancí moci, vzkazují ANO a ODS Hřibovi a chtějí mimořádné zastupitelstvo

Domácí

V opačném případě, že radou tisk projde, budou ho ještě ve čtvrtek projednávat zastupitelé na svém jednání. I zde lze případně očekávat diskusi nad postupem komise a zapojení unie a Chvalného.

„Nechci působit jako laciný kritik, než to okomentuji, prvně si tisk přečtu. Nicméně už teď mě zaráží to, že v grantové komisi sedí za Piráty člověk, který šéfuje organizaci, jež o peníze žádá, připravuje pro rozhodování podklady, a ten člověk pak následně o samotném přidělování rozhoduje. Představte si, co by to bylo humbuk, kdyby to byl nějaký aňák,“ nadnesl šéf zastupitelského klubu hnutí ANO a poslanec Patrik Nacher.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám