Hlavní obsah

V Praze začala Bitva národů

Praha

Na pražském Hradčanském náměstí ve čtvrtek začalo slavnostním pochodem téměř dvou stovek bojovníků mistrovství světa ve středověkém kontaktním boji Bitva národů. Na Hrad připochodovali v plné zbroji s národními vlajkami. Boje se budou konat na Petříně od 7. do 10. května a zúčastní se jich týmy z více než 30 zemí včetně českého týmu.

V Praze začala Bitva národůVideo: Novinky

 
Článek

V průvodu, který dorazil na Hradčanské náměstí krátce před 10.30, byli například bojovníci z Rakouska, Polska, Německa, Španělska, Velké Británie, Izraele či z Ruska. Ze zámořských zemí dorazili zástupci z USA, Austrálie, Nového Zélandu a Argentiny. Bitevní aréna, v níž se bude šestý ročník bitvy konat, vyrostla na Petříně. "Středověký plně kontaktní sport není žádnou inscenací. Proti sobě stojí soupeři, kteří jsou připraveni utržit a rozdat údery," uvedla mluvčí Bitvy národů Miroslava Jozová. Meče, štíty a zbroj jsou autentické repliky původních středověkých zbraní, kvůli bezpečnosti jsou ale meče i halapartny ztupeny.

Soubojů se zúčastní potřetí za sebou také český tým. "Připravovali jsme se na to celý rok. Jako je pro někoho vyvrcholením roku silvestr, pro nás je to Bitva národů. Očekávám, že bychom v žebříčku mohli skončit v první třetině," řekl kapitán Českého týmu Josef Pohl. Český tým má celkem 39 bojovníků. Celou soutěž, která má striktně daná pravidla, řídí rozhodčí, tzv. maršálové. Jedním z hlavních pravidel je, že pokud bojovník upadne, je vyřazen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Přehlídkou a pochodem bojovníků ve zbrojích s vlajkami reprezentujícími národní týmy z více než třiceti zemí světa začalo na Hradčanském náměstí v Praze mistrovství světa ve středověkém kontaktním boji Bitva národů.

Zápasit bude až sto bojovníků 

Turnajové klání se uskuteční ve třech samostatných disciplínách, diváci tak budou moci vidět duely jeden proti jednomu, pět proti pěti a 21 proti 21. Na závěr se uskuteční závěrečná exhibiční bitva všech proti všem. "Vše zakončí ohromná bitva, které se naráz účastní až sto bojovníků," uvedla Jozová. Na programu jsou i souboje žen.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Účastníci Bitvy národů

Účastníci a týmy budou obývat stanové městečko, které kopíruje středověký život na bitevním poli. "Chybět nebude ani pestrý kulturní program, při kterém si přijdou na své všechny generace návštěvníků. Vstupenka pro dospělého stojí 200 korun, pro děti sto. Děti menší než meč mají vstup zdarma. Bitva národů se poprvé odehrála v roce 2010 na Ukrajině za účasti týmů Ruska, Ukrajiny, Polska a Běloruska. Ukrajinské město Chotim hostilo i druhý ročník. V dalších letech se konala ve Varšavě, ve francouzském městě Aigues-Mortes a v chorvatském Trogiru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám