Hlavní obsah

V Praze se demonstruje proti vládním opatřením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze na Svátek práce probíhá několik demonstrací proti vládním opatřením. Na Letné začal ve 13:00 hodin protest, u nějž se předpokládá účast až tisícovky lidí. Vystoupil na něm také nezařazený poslanec Lubomír Volný, který měl předtím demonstraci už na Střeleckém ostrově.

Záznam: V Praze se demonstruje proti vládním opatřenímVideo: ČTK

 
Článek

Většina účastníků neměla na dopolední demonstraci po většinu akce nasazenou ochranu dýchacích cest, policisté je krátce po ohlášeném začátku na tuto povinnost upozorňovali a některé z nich legitimovali.

Akce začala asi o hodinu později oproti plánovanému začátku v 10:00 hodin kvůli zpoždění Volného. Při příchodu poslance účastníci protestu tleskali. Řada z nich držela české vlajky.

Protestu přihlížely desítky policistů i členové antikonfliktního týmu. Během Volného projevu, ve kterém se mimo jiné vymezoval proti povinnosti nošení roušek, policisté spustili výzvu účastníkům k dodržování protikoronavirových opatření. Volný poté vyzval lidi k chůzi po prostranství Střeleckého ostrova, což nazýval sportovní aktivitou, a pokračoval v projevu.

Mluvčí pražské policie Jan Daněk zhruba v 12:15 řekl, že policie dosud nezaznamenala větší problémy a nemusela nikoho omezit na osobní svobodě. „Nicméně jsme zaznamenali problémy s dodržováním vládních opatření, kdy někteří lidé nemají zakryté dýchací cesty,” poznamenal.

Někteří lidé upozornění policie respektovali, jiní ne. „Osoby, které to nerespektovaly, všechny oznámíme správnímu orgánu, kdy jim hrozí několikatisícová pokuta. Budeme oznamovat i svolavatele akce, který také nedodržel pravidla stanovená shromažďovacím zákonem v souvislosti s protiepidemickými opatřeními,” dodal Daněk.

Volný musí zaplatit pokutu 90 tisíc za rvačku ve Sněmovně

Domácí

Akce se mohou konat

Pro veřejná shromáždění platí pouze povinnost jejich ohlášení. Jelikož shromažďovací právo vyplývá ze základní listiny práv a svobod a ústavy, město je může zakázat pouze v ojedinělých případech, například pokud ohlášený účel shromáždění podněcuje k násilí nebo jinak porušuje zákon.

Podle opatření ministerstva zdravotnictví platí, že se mohou účastníci shromažďovat ve skupinách po nejvýše 20 lidech, a to při zachování rozestupů mezi skupinami alespoň dva metry. Zároveň každý účastník musí mít ochranu dýchacích cest.

Reklama

Výběr článků

Načítám