Hlavní obsah

V Praze po roční pauze začíná výstava jedovatých motýlů

Kristýna Léblová, Klára Karasaridu, Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Botanické zahradě v Praze je po roční pauze k vidění výstava exotických motýlů. Tentokrát se věnuje jedovatým druhům. Kromě oblíbených „sovích motýlů” se můžete těšit na překrásné modré babočky rodu Morpho. Na ty, kteří se už vylíhli, se podívejte v reportáži.

V pražské botanické zahradě po roční pauze začíná výstava jedovatých motýlů

 
Článek

Ve velké míře jsou zastoupeni jedovatí motýli rodu Heliconius. Jedním z vystavených druhů bude také tropický Morpho peleides s blankytně modrými křídly.

„Návštěvníci se nemusí bát, že by se od nich nějakým způsobem otrávili, ale samozřejmě třeba nějaký jejich nepřítel, například pták, by se mohl přiotrávit. A samozřejmě je tu i řada speciálních nových druhů, jako je Heliconius,“ popsal Novinkám ředitel Botanické zahrady Bohumil Černý.

Školu zamořily tisíce housenek

Koktejl

„Jednotlivé kukly budeme navážet postupně během výstavy. Celkem je obdržíme pětkrát a bude to přes 5500 kukel, takže návštěvníci se nemusí bát, že by třeba nějakého neviděli,“ přiblížil Černý.

Otrava hrozí jen při pozření

Motýli jsou jedovatí jen při jejich pozření, a ještě ne smrtelně.

„V zásadě lze říct, že téměř polovina motýlů je jedovatá, těch denních. My nevíme přesnou míru, protože záleží na tom, co považujeme za jedovatost. Ano, všichni si řekneme, že jedovatost znamená, že mě to kousne a umřu, tak to motýli nejsou, jedovatost znamená, že to sním a umřu, tak to motýli taky nejsou. Ale znamená to, že když ho sním, bude mi po tom hodně špatně,“ vysvětlil Vladimír Hula z Lesnické fakulty Mendelovy univerzity, jak je to s motýlí jedovatostí.

Foto: Novinky

Do zahrady by mělo dorazit až 5500 kukel.

„Motýli, kteří k nám z farmy ve Velké Británii tento týden dorazili, jsou původem ze Střední Ameriky, postupně k nám zamíří i kukly druhů z dalších koutů světa. Letos se veřejnost seznámí s jedovatými motýli a jejich způsobem života. Nebudou ale chybět ani druhy, které ve Fata Morganě máme každým rokem, tedy oblíbení modří motýli z rodu Morpho nebo stěhovavý monarcha (Danaus plexippus). Zajímavostí je Methona confusa, což je babočka s průsvitnými křídly,“ láká Eva Smržová, kurátorka Botanické zahrady hl. m. Prahy a výstavy motýlů.

Nebe na zemi a nekonečno na dně

Kultura

Jedovatost je na první pohled těžké poznat. „Všichni toxičtí motýli jsou velice kontrastní, ale to je právě ten problém, že na první pohled jedovatého motýla nepoznáte, protože oni se navzájem napodobují,“ upřesnil Hula.

Otevřeno do 18. července, omezení trvají

Výstava bude veřejnosti k dispozici od 9. června do 18. července ve skleníku Fata Morgana. Botanická zahrada v Troji již několik let spolupracuje s motýlí farmou ve Stratfordu nad Avonou, odkud tento týden dorazila první zásilka kukel.

„Výstava potrvá do 18. července, částečně jsme ji prodloužili, oproti předchozím letům, aby návštěvníci měli možnost co nejdelší interval k návštěvě,“ zmiňuje ředitel zahrady Černý.

Motýlí výstavy se ve skleníku Fata Morgana pořádají pravidelně už od roku 2004. Jen v loňském roce se poprvé kvůli protiepidemickým opatřením nekonala.

Vzhledem k současným opatřením může být v prostorách skleníku v jednu chvíli maximálně 100 osob a stále je nutné dodržovat nařízená opatření jako je zakrytí úst a nosu respirátorem a dodržovat rozestupy.

Botanická zahrada se také pyšní novým a zcela bezbariérovým vstupním areálem, kde se nachází nová restaurace a vodní prvky.

Reklama

Výběr článků

Načítám