Hlavní obsah

Praha jediná roste. Chová se přesně jako loni v létě, říká Dušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemická situace v Praze podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) stagnuje až mírně roste, v ostatních regionech klesá. Vojtěch to řekl na středečním jednání sněmovního zdravotního výboru. Stejná situace byla v hlavním městě během minulého léta, komentoval to ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Článek

Z hlediska počtu potvrzených případů za poslední týden na 100 000 obyvatel je nyní metropole nejhorším regionem Česka.

„Asi to není tak, že bychom z toho dělali teď nějaké zásadní závěry, ale je to třeba zmínit,” řekl poslancům Vojtěch.

I když se stále jedná „jen“ o desítky nově odhalených případů denně, zhoršení je patrné. Zatímco mezi prvním a druhým červnovým týdnem byl pokles téměř 40 procent, o týden později to bylo 27 procent navíc.

Číslo R je v Praze nad jedničkou

Praha je nyní nejhorším regionem ČR. V půlce června měla metropole 12 potvrzených případů za poslední týden na 100 000 obyvatel, nyní jde o 17 případů.

Všechny ostatní regiony mají nyní v této statistice pod 10 případů, druhý nejhorší je Liberecký a Jihočeský kraj (9 případů), naopak jednoznačně nejlépe je na tom Karlovarský kraj (0,7). Celostátní průměr je 7 případů.

ECDC: Delta bude v Evropě na konci prázdnin dominovat, zrychlete očkování

Koronavirus

Reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se v Praze odhaduje na asi 1,22.

Dušek: Je to trochu déjà vu

„Za ten nárůst v Praze jsou zodpovědné zejména mladší ročníky,” řekl šéf ÚZIS Dušek.

Ve skupině 16 až 19 let je incidence na 100 000 obyvatel v Praze 31,5 a v celé ČR 12,9, u starší skupiny 20 až 29 let je to v Praze 59,9 a v celé zemi 15,6.

„Je to trochu déjà vu. Takhle přesně se ta Praha chovala i minulé léto,” řekl Dušek.

„Každý má hned prvoplánovou interpretaci, že v Praze se otevřelo velké množství barů a nakazí se tam lidé. Možná je to pravda, ale potvrdit to v tuto chvíli nemohu,” dodal.

Dušek: Jdeme podle nejoptimističtějšího scénáře. Některé regiony jsou prakticky bez koronaviru

Domácí

Už loni byla Praha několikrát nejhorším regionem, odborníci ale upozorňovali, že hlavní města všude na světě mají i při poklesu víc případů než jiné oblasti.

Z dlouhodobého pohledu virová zátěž podle Duška ve všech regionech klesá. Řada okresů zachytí jednotky pozitivních případů denně. Další prudký pokles podle něj nelze očekávat, protože hodnoty jsou velmi nízké. Krátkodobě může v regionech narůstat i reprodukční číslo.

„Připravme se na to, že virus nezmizí, v populaci zůstane, takže přes léto budeme vidět nějaká ohniska a lokální nákazy. Je potřeba to jenom sledovat, abychom si nevyrobili do podzimu někde nějaký potenciální problém nekontrolovaného šíření nákazy,” dodal.

Klesající trend covidu-19 se v Praze zastavil. Metropole vykazuje nejvíce případů v Česku

Domácí

Ve metropoli s 1,3 milionu obyvatel v úterý hygienici zaznamenali 35 nových případů nákazy (o týden dřív 36), v pondělí 31 (o týden dřív 19), ale třeba ve čtvrtek minulého týdne jich bylo 52 (o týden dřív 27).

Na konec trendu klesajících čísel v Praze upozorňovaly Novinky už dříve. Šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová k tomu uvedla, že nesouvisí s nějakým jednotným zdrojem nákazy.

„Praha je prostě specifická, má spoustu kontaktů, velkou mobilitu u lidí. Takže nelze předpokládat, že zde bude takový pokles jako v jiných krajích,” uvedla s tím, že taková situace bude podle ní trvat celé léto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám