Hlavní obsah

Klesající trend covidu-19 se v Praze zastavil. Metropole vykazuje nejvíce případů v Česku

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Praha je z hlediska týdenní incidence nových případů koronaviru nejhorší ze všech tuzemských krajů. V posledních dnech se pokles hodnot zastavil a metropole má nových pozitivních nálezů covidu-19 nejvíce. Nižší čísla mají nyní i regiony, v nichž ještě v polovině května byla situace zdaleka nejhorší a posouvalo se v nich oproti zbytku republiky rozvolňování.

Článek

Podle hlavní pražské hygieničky Zdeňky Jágrové je to způsobeno velkým pohybem lidí v metropoli.

Nejhorší čísla momentálně vykazuje Praha, která v posledním týdnu vykázala 20 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. O polovinu méně má pak úzce propojený Středočeský kraj, z něhož do metropole každodenně vyráží za prací či nákupy řada lidí.

Zbylé kraje, zejména ty moravské a slezské, se pohybují v jednotkách případů. A to dokonce i ty, které ještě před několika týdny na mapě denních přírůstků pozitivních případů svítily rudě. Tudíž svými hodnotami spadaly do nejpřísnějšího rozvolňovacího balíčku.

Například Moravskoslezský kraj, který měl 13. května incidenci 244/100, vykazuje nyní šest případů. Praha měla ve stejném dni 100/100 a nyní má 20 případů. Nejhorší incidenci má metropole po většinu června.

„Trend se opravdu zastavil, ostatní kraje Prahu předběhly a tato situace bude trvat po celé léto. Praha je prostě specifická, má spoustu kontaktů, velkou mobilitu u lidí. Takže nelze předpokládat, že zde bude takový pokles jako v jiných krajích,” okomentovala pro Novinky současná čísla Jágrová.

Na dotaz, co přesně způsobilo zastavení poklesu počtu nových případů v Praze, když klesání čísel ve zbytku republiky povětšinou i nadále pokračuje, reagovala následovně:

„Za tím není nic hmatatelného, není žádný jednotný zdroj nákazy, žádný velký klastr, prostě je ta situace taková, jaká je. Stejné to bylo vloni a bude to tak bohužel i celé letošní léto.”

Dušek: Jdeme podle nejoptimističtějšího scénáře. Některé regiony jsou prakticky bez koronaviru

Domácí

Podle Jágrové se na situaci v Praze zatím neprojevuje turistika. „Jsou tam nějací nakažení cizinci, ale že by to byla nějaká převaha nebo vysoké procento, tak to není,” dodala s tím, že i v Praze se podobně jako ve zbytku republiky již šíří indická mutace delta.

Počet nových případů za týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je pro vládu v současnosti nejdůležitějším kritériem pro rozvolňování protikoronavirových opatření pomocí balíčků.

Již všechny kraje se svými hodnotami nachází v posledním, šestém balíčku a mají hodnoty pod 25/100 případů týdně. Celorepubliková týdenní incidence je nyní 57 případů na 100 tisíc obyvatel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám