Hlavní obsah
Extreme food festival přilákal do olomouckého letního kina stovky návštěvníků. Foto: Miloslav Hradil, Právo

V Olomouci se jedli smrdutí sledi, červi, štíři, hadi, žáby i krokodýli

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky zvítězil v sobotu na Extreme food festivalu v Olomouci v pojídání jednoho z nejsmradlavějších jídel na světě, švédské delikatesy zvané surströmming. Je to ve vlastní šťávě kvašený sleď slané chuti. Obhájil loňské prvenství a zároveň potvrdil svou pověst maxijedlíka. Pravidelně totiž vyhrává obdobné soutěže, za nimiž jezdí už přes čtrnáct let po celé republice.

Extreme food festival přilákal do olomouckého letního kina stovky návštěvníků. Foto: Miloslav Hradil, Právo
V Olomouci se jedli smrdutí sledi, červi, štíři, hadi, žáby i krokodýli

V Olomouci přitom stejně jako při loňské premiéře soutěže nešlo ani tak o to, kdo nejrychleji spořádá 440 gramů vážící silně zapáchající obsah konzervy, ale o to, kdo jej vůbec pozře. Němcovi se to povedlo jako jedinému z pěti soutěžících. Stihl to za minutu a 21 sekund.

„Jíst tento pokrm je velká šílenost. Smrad i chuť jsou hrozné, ale na druhé straně je to spojeno s velkým adrenalinem. Je to to nejhorší, co jsem jedl,“ řekl Právu. Sortiment jídel, v jejichž pojídání soutěží, je bohatý. Od krupicové kaše a štrúdlu přes jitrnice, tlačenku, hovězí steaky, krokety, bramboráky, chleba se škvarkovou pomazánkou či nejrůznější druhy knedlíků až po špagety s boloňskou omáčkou nebo cvrčky a červy s nudlemi.

Před soutěží v Olomouci se nijak zvlášť nepřipravoval. „K snídani jsem si dal tři chleby s olomouckými syrečky, ale jejich 'vůně' se s tou jako se line ze surströmmingu, nedá srovnávat,“ doplnil Němec.

Na jídelníčku byli i štíři.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Extreme food festival přilákal do areálu olomouckého letního kina stovky návštěvníků z nejrůznějších koutů republiky. „Smyslem akce je nabídnout lidem možnost ochutnat netradiční jídla, hmyzí kuchyni a exotické pokrmy, které jsou sice běžné, ale v zemích tisíce kilometrů vzdálených od Česka,“ sdělil Právu organizátor akce Pavel Pichler.

Lidé mohli ochutnat mj. pochoutky z krokodýla či krajty, štíry, žáby, červy, ústřice, cvrčky, kokosovou palačinku, koblížek z kokosu, pálenku z chilli, chilli pivo nebo třeba čokoládu s příchutí guláše. K dostání bylo i nejsmradlavější ovoce na světě – durian z jihovýchodní Asie. „Zkusil jsem štíra, měl jsem z toho obavy, ale chutnalo to skvěle,“ svěřil se Právu jeden z návštěvníků.

Lidé mohli ochutnat mj. pochoutky z krokodýla či krajty, štíry, žáby, červy, ústřice či cvrčky.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

„Jsme si vědomi, že hranice extrémního a exotického jídla je pro každého někde jinde,“ zdůraznil Pichler. Proto kromě extrém zóny na návštěvníky čekaly i běžnější pokrmy thajské, srí lanské, arabské nebo africké kuchyně.

Část festivalu byla vyčleněna pro vášnivé cestovatele. Mohli navštívit pět přednášek cestovatelů, kteří se s nimi podělili o své zážitky z Ekvádoru či Bornea. Odvážnější si mohli vyzkoušet třeba chůzi naboso po skle.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků