Hlavní obsah

V Olomouci se jedli smrdutí sledi, červi, štíři, hadi, žáby i krokodýli

Právo, Miloslav Hradil

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky zvítězil v sobotu na Extreme food festivalu v Olomouci v pojídání jednoho z nejsmradlavějších jídel na světě, švédské delikatesy zvané surströmming. Je to ve vlastní šťávě kvašený sleď slané chuti. Obhájil loňské prvenství a zároveň potvrdil svou pověst maxijedlíka. Pravidelně totiž vyhrává obdobné soutěže, za nimiž jezdí už přes čtrnáct let po celé republice.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Extreme food festival přilákal do olomouckého letního kina stovky návštěvníků.

Článek

V Olomouci přitom stejně jako při loňské premiéře soutěže nešlo ani tak o to, kdo nejrychleji spořádá 440 gramů vážící silně zapáchající obsah konzervy, ale o to, kdo jej vůbec pozře. Němcovi se to povedlo jako jedinému z pěti soutěžících. Stihl to za minutu a 21 sekund.

„Jíst tento pokrm je velká šílenost. Smrad i chuť jsou hrozné, ale na druhé straně je to spojeno s velkým adrenalinem. Je to to nejhorší, co jsem jedl,“ řekl Právu. Sortiment jídel, v jejichž pojídání soutěží, je bohatý. Od krupicové kaše a štrúdlu přes jitrnice, tlačenku, hovězí steaky, krokety, bramboráky, chleba se škvarkovou pomazánkou či nejrůznější druhy knedlíků až po špagety s boloňskou omáčkou nebo cvrčky a červy s nudlemi.

Před soutěží v Olomouci se nijak zvlášť nepřipravoval. „K snídani jsem si dal tři chleby s olomouckými syrečky, ale jejich 'vůně' se s tou jako se line ze surströmmingu, nedá srovnávat,“ doplnil Němec.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Na jídelníčku byli i štíři.

Extreme food festival přilákal do areálu olomouckého letního kina stovky návštěvníků z nejrůznějších koutů republiky. „Smyslem akce je nabídnout lidem možnost ochutnat netradiční jídla, hmyzí kuchyni a exotické pokrmy, které jsou sice běžné, ale v zemích tisíce kilometrů vzdálených od Česka,“ sdělil Právu organizátor akce Pavel Pichler.

Lidé mohli ochutnat mj. pochoutky z krokodýla či krajty, štíry, žáby, červy, ústřice, cvrčky, kokosovou palačinku, koblížek z kokosu, pálenku z chilli, chilli pivo nebo třeba čokoládu s příchutí guláše. K dostání bylo i nejsmradlavější ovoce na světě – durian z jihovýchodní Asie. „Zkusil jsem štíra, měl jsem z toho obavy, ale chutnalo to skvěle,“ svěřil se Právu jeden z návštěvníků.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Lidé mohli ochutnat mj. pochoutky z krokodýla či krajty, štíry, žáby, červy, ústřice či cvrčky.

„Jsme si vědomi, že hranice extrémního a exotického jídla je pro každého někde jinde,“ zdůraznil Pichler. Proto kromě extrém zóny na návštěvníky čekaly i běžnější pokrmy thajské, srí lanské, arabské nebo africké kuchyně.

Část festivalu byla vyčleněna pro vášnivé cestovatele. Mohli navštívit pět přednášek cestovatelů, kteří se s nimi podělili o své zážitky z Ekvádoru či Bornea. Odvážnější si mohli vyzkoušet třeba chůzi naboso po skle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám