Hlavní obsah

V obcích poničených tornádem nutně potřebují stavební materiál

Novinky, vtk

Další klasická humanitární pomoc v tornádem zasažené oblasti moravského Podluží, tedy mezi Břeclaví a Hodonínem, není potřebná. Lidé by tedy už do ní neměli vozit žádné lopaty, košťata, hygienické prostředky, vody ani textil. Všech těchto věcí je dostatek. Poptávka je pouze po stavebninách a dřevu, tedy všem, co lze použít na opravu střech.

Foto: Petr Marek, Právo

Z domu Ivana Irši je po přechodu tornáda jen torzo.

Článek

„Máme narvané obrovské haly a už není potřeba žádná drogerie, jídlo ani oblečení. Je to velké množství a krizové štáby jsou zatížené tím, že pro to hledají nové haly," řekl v úterý dopoledne po zasedání krizového štábu jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Foto: archiv Romana Majera

Poničený Pánov ze střechy jednoho domu.

Tornádo si minulý čtvrtek v této oblasti vyžádalo životy šesti lidí, desítky dalších byly zraněny. Poškozeno bylo 1200 domů, z nichž bude nutné podle dosavadních závěrů statiků strhnout 115. Jejich výčet ale není stále konečný.

Většina domů, které zachránit půjde, přišla o střechu. Díky hasičům, vojákům a tisícům dobrovolníků je 98 procent domů zaplachtovaných.

FOTO: Víkend na jihu Moravy ve znamení úklidu, oprav a solidarity

Domácí

Za obcemi vznikly provizorní skládky na suť a také plochy na uskladnění stavebního materiálu. Odvoz jakéhokoli materiálu či humanitární pomoci do celé oblasti řídí k tomu určená centra pomoci v Hodoníně a v Břeclavi. Ta mají v krizové oblasti své kooordinátory.

Policie již nevpouští jakákoli vozidla s dary a humanitární pomocí do obcí. Snaží se tak docílit toho, aby byly ulice stále dobře průjezdné pro stovky projíždějících nákladních aut.

Foto: Petr Horník, Právo

Odklízení následků tornáda v obci Mikulčice na jižní Moravě.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdevastovaný hřbitov v Mikulčicích.

S pracemi se nejvíce pohnulo o uplynulém víkendu, kdy pětici poničených obcí zaplavili dobrovolníci. Tam, kde se ještě v neděli nacházely obrovské hromady sutě, je nyní uklizeno a vymeteno a čeká se na zahájení stavebních prací.

Po tornádu na jižní Moravě půjde k zemi zatím 115 domů

Domácí

Pomoc dobrovolníků v oblasti je sice nadále žádaná, jen musí příchozí dodržovat přísná pravidla. Auta je třeba zaparkovat za obcemi. Dále je nutné se při příchodu zaevidovat na obecních úřadech a krizový štáb rovněž všechny vyzval k maximální opatrnosti při práci, protože neustále přibývá zraněných, byť jen lehce.

Foto: Petr Horník, Právo

Do obcí na jih Moravy přijelo mnoho dobrovolníků. Bylo jich tolik, že je musel krizový štáb odmítat. Zapotřebí ale budou později. Na snímku dobrovolníci ze Šardic a Hovoran v Mikulčicích.

Foto: Petr Marek, Právo

Následky řádění větrné smršti v Mikulčicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám