Hlavní obsah

V Liberci otevřeli novou sjezdovku. A hned ji zase zavřou

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Skiareál na Ještědu se po letech plánování i dohadování dočkal v sobotu přelomové události. Provozovatel střediska, mezinárodní skupina TMR (Tatry Mountain Resorts), která provozuje areály na Slovensku, v Rakousku, Polsku i ve Špindlerově Mlýně, otevřela na svahu Ještědu úplně novou sjezdovku Nová Skalka. Kvůli sjezdovce se vykácelo sedm hektarů lesa.

BEZ KOMENTÁŘE: Nová sjezdovka JeštědVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Jde o dlouho očekávaný a klíčový projekt celého areálu. Kvůli otevření sjezdovky mířily v sobotu už od rána na ještědský svah stovky lidí. Sjezdovka ale stejně jako všechny ostatní musí kvůli protipandemickým opatřením od zítřka zavřít, takže dlouho očekávanou novinku si v Liberci mohou lidé užít jen do sobotních 16. hodin.

„Dnešní lyžování ještě neukáže dokonale potenciál nové sjezdovky, protože se nám ji kvůli nedostatku sněhu nepodařilo vysněžit v plné šíři, ale i tak jsme rádi, že ji dnes můžeme otevřít,“ řekl Právu v sobotu ředitel skiareálu na Ještědu Jakub Hanuš. „Je vidět, že zájem ze strany lyžařů o sjezdovku je enormní. Věřím, že bude pokračovat i v polovině ledna, až nám vládní opatření dovolí znovu otevřít.“

Foto: Michael Polák, Právo

Na svahu Ještědu nad Libercem v sobotu otevřeli novou sjezdovku, páteřní trať celého areálu

Nová sjezdovka vyrostla na základech předchozí tratě Skalka, která ale byla pouze 380 metrů dlouhá a místy jen 10 metrů široká. Nová sjezdovka má 1,5 kilometru na délku a až se ji podaří celou vysněžit, měla by mít šířku až 45 metrů.

Skiareály před nedělním zavřením praskají ve švech

Domácí

„Dosavadní sjezdovka byla úzká a nepřehledná, nevhodná pro rodiny s dětmi, pro méně zdatné lyžaře mohla být i pastí. Bylo to kritické místo, kde často docházelo k vážným úrazům,“ upozornil Jakub Hanuš.

Kvůli nové trati a náporu lyžařů bylo už od rána na úpatí Ještědu složité zaparkovat. Dlouhé fronty se táhly k pokladně i k sedačkové lanovce. „Upřímně jsme tolik lidí nečekali,“ připustil Hanuš. „Je to signál, že Češi jsou národem lyžařů, kteří se už na zimu těšili,“ dodal.

Foto: Michael Polák, Právo

Nová trať má délku 1,5 kilometru

To, že po jediném dni provozu bude nová sjezdovka od neděle zase zavřená, je pro šéfa skiareálu velkým zklamáním. „Vnímáme to jako podpásovku. Ale nezbývá, než se s tím smířit,“ řekl Hanuš. „Nevadí nám to jen kvůli nové sjezdovce, ale i obecně. Přichází období mezi svátky a koncem roku, kdy lyžaři obvykle najížděli na hory.“

Radost z nové tratě i zklamání z toho, že se obratem sjezdovka zase zavře, se v sobotu mísilo i mezi lidmi. „Snažím se na to zavření nemyslet a užívám si přítomný okamžik. Že tu můžeme být alespoň dnes. Kdyby se nezavíralo, byli bychom tu dost možná každý den do konce roku,“ řekla Právu Lada Jelínková z Liberce.

Vleky se musí zastavit. Horší nadílku jsme dostat nemohli, reagují provozovatelé

Domácí

O vybudování sjezdovky Nová Skalka v Liberci usilovali už od roku 2011, ještě před příchodem TMR do areálu. Kvůli trati se ale muselo na kopci vykácet bezmála sedm hektarů lesa. Výstavbě proto v poslední době bránil nesouhlas orgánů ochrany přírody i kritika ekologických aktivistů.

TMR dokonce vloni pohrozila, že v případě zastavení projektu z Liberce odejde. Letos na jaře ale získala kladné stanovisko k hodnocení vlivů na životní prostředí a v září pak i stavební povolení.

Foto: Michael Polák, Právo

Sjezdovka zůstane otevřena jen v sobotu. Kvůli zpřísňujícím opatřením bude musetuž v neděli zavřít

Výstavbu nové trati podporovalo i vedení Liberce. „Chtěli jsme ale, aby vznikla rovnováha mezi podnikatelským záměrem, očekáváním lyžařů a požadavky ekologů. A to se podle nás podařilo,“ řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK).

Projekt výstavby sjezdovky by měl pokračovat ještě v příštím roce, kdy by na páteřní trati mělo vyrůst nové umělé osvětlení, nové technologie na zasněžování a měla by se otevřít nová cesta mezi sjezdovkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám