Hlavní obsah

V kladenském babyboxu našli novorozenou holčičku

Kladno

Do babyboxu v kladenské nemocnici v noci na sobotu někdo odložil novorozenou holčičku. Dítě přišlo na svět jen pár hodin předtím, než bylo do vyhřívané schránky umístěno. Narodilo se mimo zdravotnické zařízení, bylo dobře ošetřeno a je zdravé. Jde o 21. dítě odložené v Česku do babyboxu.

Foto: Michal Čumpelík, ČTK

Babybox. Ilustrační foto

Článek

Holčička zatím zůstává v nemocnici. O jejím dalším osudu rozhodnou sociální pracovníci kladenského magistrátu a soud. "Udělám všechno pro to, aby šla rovnou do nějaké rodiny," uvedl předseda Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess.

Takzvaný babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost odložit anonymně dítě. Schránka je vybavena alarmem, takže krátce po jejím uzavření vyzvedne zevnitř dítě lékař. Matka nemusí mít obavu, že by se miminku cokoli stalo.
V Česku je v současné době 25 babyboxů, příští týden se otevře 26. v Kroměříži. Vůbec první babybox se otevřel v roce 2005 na soukromé klinice GynCentrum v pražském Hloubětíně. Dosud v něm bylo nalezeno 11 dětí.
Ve Středočeském kraji jsou schránky pro odložené děti v Nymburku, Mladé Boleslavi, Kladně, Kolíně a Příbrami. V srpnu se otevře také v Benešově. V Kladně je schránka pro odložené děti v provozu necelý rok. Je první ve středních Čechách, která pomohla matce v nouzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám