Hlavní obsah

V Havířově lezou lidem do bytů netopýři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Obyvatelům domu v Mánesově ulici číslo 44, 46 a 48 v Havířově na Karvinsku už došla trpělivost. Do bytů jim totiž opakovaně lezou netopýři. Od začátku letošního roku jich nájemníci odchytili přes 60.

Foto: ZOO Ostrava

Netopýr hvízdavý je schopný se protáhnout i centimetrovou škvírou na domě.

Článek

Podobnou situaci zde lidé zažívali už vloni před zateplením objektu. Věřili, že po rekonstrukci domu se netopýři už nevrátí. Sepsali proto dopis s peticí a poslali je městu Havířov, které je majitelem domu. O pomoc žádají i Moravskoslezský kraj a ochránce přírody.

„To už není možné, manželka se už bojí chodit i na záchod. Oni do těch bytů prolézají těmi stoupačkami. Asi je tam zazdili, nebo co. Pořád to tady řešíme, už jsme žádali i o slevu na nájmu. Lidé jsou tady z toho nešťastní,“ zlobil se jeden z nájemníků.

„V tomto domě je výskyt netopýrů evidován už mnoho let. Zřejmě stojí v nějakém koridoru, kterým létají. Problém nepřetržitě řešíme, také s Českou společností na ochranu netopýrů (ČESON),“ reagoval na situaci Marek Klimša, vedoucí investičně-provozního odboru Městské realitní agentury Havířov.

Netopýři se v domě uhnízdili na zimu

Dodal, že po loňské sanaci domu se situace s netopýry uklidnila, avšak ke konci roku 2020 se v domě opět objevili. „Měli jsme za to, že se jedná o netopýry, kteří se v domě usídlili během sanace a nyní hledají cestu ven. To ale bylo následně vyvráceno pracovníky ČESON. Podle nich se zřejmě jedná o nové netopýry, kteří se v domě uhnízdili na zimu,“ líčil dále Klimša.

Na záclonách, za obrazem i ve váze: Desítky netopýrů obsadily byt ženě v Brně

Krimi

Pracovníci bartošovické záchranné stanice pro volně žijící živočichy se nyní starají o třicítku netopýrů hvízdavých právě z domu v Havířově. „Jsou všichni v pořádku, byli pohublí,“ poznamenal tamní pracovník Jan Kašinský. Podle něj je v Havířově problém s tím, že se pořádně neví, kudy se netopýři dostávají do domu. „Řeší to tam experti na netopýry. Pravděpodobně jsou v tom domě někde nahoře a hledají cestu ven přes stoupačky v těch bytech a posunují se do různých pater,“ přemítal Kašinský.

Zabetonováním otvorů netopýři zahynou

„Jde o skutečně malinké netopýry, kterým stačí malá škvíra na domě a oni se tam protáhnou. Ty paneláky jsou nekvalitně postavené, jsou tam mezery mezi panely. Špatná údržba toho domu jim poskytla ideální podmínky pro život, proto se tam na zimu vracejí. Mohli se tam dostat třeba nějakým vikýřem nebo otevřeným oknem. Proto lidem doporučujeme dát do oken pevnější sítě proti hmyzu,“ líčil dále Kašinský.

Probuzení netopýři bydlí v krabici na stole

Koktejl

Městská realitní agentura už podle informací Práva na domě zasíťovala i komínky na střeše a chystá se zabetonovat či jinak utěsnit stropy bytových jader horních bytů a prostupy mezi byty. „Bohužel tento postup nám zakazují ochránci přírody s tím, že netopýry zabijeme. Budeme proto dělat i díru ve stěně výlezu na střechu, kudy prý netopýři během stavby vylétávali na chodbu a oknem pak ven. Podle ČESON by tudy měli vyletět i nyní. Máme domluvenu i kontrolu odvětrávacích otvorů na fasádě,“ shrnul Klimša.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám