Hlavní obsah

V domě dětí v Bílovci mizely peníze, ředitelka po ohlášení kontroly radši rovnou sama skončila

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekanou situaci musí řešit vedení města Bílovec ve zdejším Domě dětí a mládeže (DDM). Poté, co město oznámilo, že posílá hloubkovou kontrolu do všech svých příspěvkových organizací, se rozhodla ředitelka DDM položit svoji funkci. Důvodem jsou finanční nesrovnalosti, kterými se nyní zabývá státní zastupitelství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Starostka města Renata Mikolášová (Bílovecká 15) Právu potvrdila, že informaci o tom, že v domě dětí a mládeže zřejmě chybí velká částka peněz, město řeší od poloviny července. „Když se ředitelka dozvěděla, že jí přijde kontrola, hodila mi do schránky oznámení o tom, že se rozhodla jít přiznat na Okresní státní zastupitelství v Novém Jičíně k tomu, že v její organizaci jsou finanční nesrovnalosti,“ řekla Mikolášová.

Bílovec rozšiřuje nabídku zážitkových komentovaných prohlídek

Tipy na výlety

Co přesně se v DDM v Bílovci stalo, případně v jaké výši je škoda, není jasné. Ve městě se spekuluje řádově o statisících korun. „Je to skutečně jen spekulace a vše ukáže až důkladná kontrola. Vím jen to, že paní ředitelka uvedla, že se to dělo několik let,“ dodala starostka, která již ředitelku odvolala z funkce a vyhověla tak jejímu přání.

„Dnes vypisujeme výběrové řízení na nového ředitele. Zároveň jsme spolu s tajemníkem a zástupcem městské policie zajistili účetnictví této organizace a převezli jsme je na městský úřad, kde bylo zapečetěno a bude podrobeno kontrole,“ dodala starostka.

Pošťačka zpronevěřila peníze za nouzového stavu, hrozí jí 8 let vězení

Krimi

Událost je pro ni obrovským překvapením. „V minulosti v organizaci probíhaly pravidelné audity a kontroly, které přitom nic závažného neodhalily. Proto mne nesmírně překvapila reakce ředitelky na oznámení o kontrole, kterou jsme se rozhodli provést ve všech příspěvkových organizacích. Nikdo nic takového nečekal,“ doplnila starostka.

Přestože v současné době jsou v plném provozu letní dětské tábory, které dům dětí a mládeže organizuje, chod organizace odvolání ředitelky neohrozí. Podle starostky její pravomoci přešly na zástupce, který je bude plnit do doby, než bude jmenován nový ředitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám