Hlavní obsah

V Brně scházejí pro běžence lůžka

Jižní Morava potřebuje pro uprchlíky z Ukrajiny zmítané válkou jakákoli lůžka, lehátka, matrace, přičemž zájem je také o spacáky, karimatky, deky a přikrývky. Dárci je mohou nonstop vozit do pavilonu B brněnského výstaviště, který slouží jako asistenční centrum pro běžence. Od pátku se v něm neustále rozšiřuje lůžková část pro příchozí.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Asistenční centrum pro Ukrajince v pavilonu brněnského výstaviště

Článek

Jihomoravský kraj hledá podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) všechny způsoby, jak se postarat o přijíždějící běžence. Zatím jich má v péči zhruba 2000.

Hledáme všechny způsoby, jak se postarat o přijíždějící běžence
Jan Grolich, hejtman

Protože státem hrazená částka 180 korun na osobu a den v mnoha hotelích nepokrývá náklady spojené s ubytováním uprchlíků, zhruba polovinu z nich čeká v nejbližších dnech stěhování, nikoli ale do tělocvičen.

Kraji se totiž podařilo získat ubytování v levnějších hotelích a penzionech. Několik lidí umístí i do ubytoven pro studenty.

Grolich zdůraznil, že krajský úřad možná na některá ubytovací zařízení v regionu, například na kempy či rekreační zařízení, zapomněl.

Praze došlo ubytování, první uprchlíci přenocují v tělocvičně

Domácí

Pokud jejich provozovatelům vyhovuje momentálně státem hrazená částka 180 korun za osobu a den, mají se co nejdříve přihlásit přímo na krajském úřadu v Brně. Se zřízením provizorních ubytoven v tělocvičnách se počítá již velmi brzy v Hodoníně, Mikulově a dále ve Znojmě.

Pilně se pracuje na rozšiřování lůžkové části v pavilonu B brněnského výstaviště, která je zejména na jeho vnitřním ochozu v prvním patře. Jsou v ní k dispozici nafukovací matrace umístěné do kójí využívaných firmami při veletržních akcích. Zatím je v asistenčním centru k užívání přes 500 lůžek. Jejich počet by se ale měl velmi rychle rozšířit až na 700.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám