Hlavní obsah

Ústavní soud zvýhodnil pravicové trpaslíky

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Verdikt Ústavního soudu vlil krev do žil menším stranám, kterým zatím průzkumy veřejného mínění příliš nefandí. Mohou teď zformovat koalice s mnohem větší šancí postupu do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší a Zuzana Majerová Zahradníková představují hnutí Trikolóra.

Článek

Jednou z nich je hnutí Trikolóra, které jedná o předvolební koalici se Svobodnými a Stranou soukromníků. Předseda hnutí Václav Klaus ml. ale rozhodnutí soudu kritizuje.

„Vyjednávání s menšími stranami nám to umožní, to nemohu zastírat, ale Ústavní soud se nemá vměšovat do politické soutěže,“ řekl Právu Klaus ml. „Nám to sice vyhovuje a usnadní jednání se Svobodnými, ale musím se na to dívat jako občan,“ uvedl. Detaily o chystané koalici zatím nesdělil. „Jednáme o pravicové kandidátce se soukromníky a Svobodnými, kterou včas oznámíme,“ řekl.

Volby ohroženy nejsou, napsat se to dá za 14 dní, říká náměstek ministra vnitra

Domácí

Předseda Svobodných Libor Vondráček informaci o společném postupu malých pravicových stran Právu potvrdil. „Programová shoda by neměla být problém. Názorový proud, který hájí osobní svobodu a pravicové myšlení zatím ve Sněmovně chybí. Podstatné pro nás i ostatní partnery je zachovat českou korunu,“ řekl Vondráček.

Ústavní soud nechce ovlivňovat politiku, tvrdí Rychetský. Na Hrad nepomýšlí

Domácí

Trikolóra má zatím v průzkumech kolem dvou procent, Svobodní (dříve Strana svobodných občanů) se v nich zatím ani neobjevují. Strana měla v letech 2014–2019 své zástupce v Evropském parlamentu, nyní má jednoho senátora –  Jaroslava Chalupského za Jindřichohradecko.

Reklama

Výběr článků

Načítám