Hlavní obsah

Uklidíme a lidi můžou chodit, těší se hospodská

Právo, Lucie Fialová
Praha

„Nakoupili jsme 20 tisíc litrů piva. Do čtvrtka uděláme pořádek, vánoční úklid, položíme ještě nový koberec v přední části,“ hlásila Právu elánem nabitá Dagmar Svejkovská, majitelka hospody U Švejka v pražských Strašnicích.

Foto: Lucie Fialová, Právo

V pražské restauraci U Švejka funguje jako u většiny podniků jen výdejové okénko

Článek

„Těšíme se na lidi, že je budeme mít konečně v hospodě a že se o ně budeme moct aspoň částečně postarat,“ vyprávěla. Jídlo si totiž zatím v restauraci nedají. „Respektujeme, co musí být,“ krčí rameny Svejkovská, která s rodinou v hospodě U Švejka působí dvacet let. Otevřená bude půlka hospody, druhá část poslouží jako technické zázemí.

Nejvíc na odbyt šly řízky

Podle ní je lepší, že uvolnění nastane ve čtvrtek, a nikoliv už dnes, jak se uvažovalo, protože by na přípravu zbylo jen málo času. Netají ale obavy, že by po uvolnění restrikcí mohlo nemocných zase přibývat a hospody by za pár týdnů musely zase zavřít.

Jak to bude vypadat v restauracích: Čtyři lidé u stolu a poloviční kapacita

Domácí

První jarní vlna byla podle ní velmi těžká. „Učili jsme se my i hosti, jak to bude fungovat, ale naučili jsme se a druhou vlnu jsme zvládli naprosto na jedničku,“ chválí Svejkovská personál i zákazníky, o nichž s oblibou říká, že jsou její dětičky.

Den co den kolem oběda stáli u výdejního okénka zástupci rozvozových firem a čekali, až kuchaři připraví stravu. Rozvoz byl prodloužen až do půlnoci. Nejvíc na odbyt šly např. holandský, vepřový nebo kuřecí řízek. V nabídce se nově objevily zdravé wrapy, kuřecí steaky s čedarem, halušky se zelím nebo se špekem.

Pečou na Vánoce

A protože se blíží svátky a ne všechny hospodyňky baví péct cukroví, u Švejka za ně práci zastanou.

„Už máme i první objednávky, takže super. S láskou pečou naše holky servírky po nocích, jsou báječné. Cukroví jsme chutnali, to se taky povedlo na jedničku,“ ujišťuje.

A co by lidi neměli opominout? „Zdravé jídlo, když je korona. Děláme i ze špaldové mouky,“ vyzdvihuje jeden druh cukroví. Ale nechybí ani ten ze škvarkového těsta. „To je zvláštní cukroví pro chlapy,“ směje se hospodská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám