Hlavní obsah

Ukázaná platí. ANO zahájilo předvolební kampaň

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše zahájilo kampaň pro podzimní krajské a senátní volby s heslem „Ukázaná platí” a podtitulem „činy místo slov”. Nic speciálního kandidáti neslibují, sází na to, že voliči ocení dosavadní práci představitelů hnutí. Babiš by rád získal všechna hejtmanská křesla.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk hovořil 3. září v Olomouci na tiskové konferenci ANO k zahájení kampaně do krajských a senátních voleb. V pozadí zprava stojí ministryně financí Alena Schillerová a premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Článek

ANO předvolební kampaň zahájilo jako jedna z posledních sněmovních partají ve čtvrtek v Olomouckém kraji. Jeho hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) se jako jediný z kandidátů na hejtmana zúčastnil osobně tiskové konference. Zbylí kandidáti se připojili on-line.

STAN zahájili kampaň do krajů. Vyhnat zlé duchy z úřadů jim má pomoci česnek

Domácí

Zahájení kampaně se zúčastnil premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Motto kampaně je ´Ukázaná platí´ a znamená to, že jsme první hnutí, které to, co má v programu, plní. A můžeme složit účty a dokázat, co konkrétně máme za sebou,” uvedl na úvod Babiš.

Místo předvolebních taháků samá čísla

V tomto duchu se nesl i zbytek tiskové konference, kdy Schillerová, ale i vicepremiér Karel Havlíček, jenž se připojil na dálku, protože je v karanténě, vyjmenovávali, s čím vším vláda krajům pomohla a kolik financí poskytla na konkrétní věci. Schillerová zmínila například schválený kompenzační bonus pro kraje či odměny záchranářům, Havlíček zase představil aktuální stav výstavby silnic a plánované investice do dopravní infrastruktury.

Své prozatímní výsledky prezentoval také Okleštěk. „Rozhodli jsme se, že povedeme kampaň ve smírném duchu, nejsme okopávači kotníků. Jde nám o to, abychom společně posouvali kraj dopředu,” prohlásil Okleštěk s tím, že hlavní prioritou je zdravotnictví.

ČSSD zahájila kampaň, sází na červený svetr. Hamáček ukázal billboard a ztuhl mu úsměv

Krajské volby

I kvůli tomu že na jaře epidemie koronaviru tvrdě dolehla na Olomoucký kraj - do plošné karantény tehdy krajští hygienici dali Litovel či Uničov -, si hnutí pro zahájení předvolební kampaně vybralo právě Olomouc. Podle Babiše je Okleštěk úspěšný hejtman a s covidem se vypořádal dobře.

Babiš chce vyhrát ve všech krajích

Předseda hnutí bude považovat za úspěch, když se podaří obhájit současných pět hejtmanských křesel, které ANO má. Rád by ale vyhrál ve všech krajích.

Kromě Oklešťka hnutí do boje o hejtmanská křesla vysílá také své zbylé čtyři současné hejtmany.  V Karlovarském kraji se obhájit post pokusí Petr Kubis, v Jihomoravském kaji Bohumil Šimek, v Moravskoslezském kraji Ivo Vondrák a ve středních Čechách Jaroslava Pokorná Jermanová.

Jermanová sice svou kampaň ve Středočeském kraji ještě oficiálně nespustila, na začátku týdne se již ale na internetu objevila fotografie předvolebního plakátu, kde výrazně vyretušovaná hejtmanka po boku Babiše slibuje seniorům testy na covid zdarma.

Nesmysl, říká Babiš k plakátu ANO, na němž s Jermanovou slibují test pro důchodce zdarma

Krajské volby

Babiš se následně od plakátu distancoval, s tím, že plošně se nic takového nechystá a jde zřejmě jen o striktně středočeskou věc.

Do boje o senátorská křesla pak ANO vysílá exministra kultury a bývalého člena ČSSD Vítězslava Jandáka, který kandiduje na Pelhřimovsku proti současnému místopředsedovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD), či exministra zdravotnictví a ředitele Fakultní nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka coby společného kandidáta s ČSSD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám