Hlavní obsah

Udženija: Vládní půdorys by byl v Praze ideální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kandidátka ODS do zastupitelstva a starostka Prahy 2 Alexandra Udžejina řekla v rozhovoru pro Právo, že ideální by po volbách v Praze byla koalice, která by kopírovala tu celostátní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexandra Udženija na jednání zastupitelstva hlavního města

Článek

ODS má s koalicí Spolu po deseti letech cíl vrátit se do vedení Prahy. S kým byste chtěli vládnout?

Samozřejmě vládní půdorys by byl ideální. Fungovala Praha versus vláda a ministerstva. Chceme hlavně vyhrát volby tak, aby nás jako před čtyřmi lety nemohl někdo obejít. I před čtyřmi lety jsme vyhráli volby, ale Piráti, Spojené síly pro Prahu a pan Jan Čižinský (Praha sobě, pozn. red.) se rozhodli vítěze obejít a udělali svou koalici.

Můžete ne koalici, ale povolební spolupráci s některou ze stran a hnutí vyloučit?

Nemám ráda, když se říká nikdy. Otočí se to proti vám, a to i v životě. Už dlouho nespolupracujeme s komunisty, je pro nás nemyslitelná spolupráce s SPD. V zastupitelstvu teď nesedí, uvidíme, zda se tam dostanou.

Pravidla parkování hybridních aut v Praze byla diskriminační, potvrdil soud

AutoMoto

Mířím k hnutí ANO.

Jsme v zastupitelstvu s ANO čtyři roky v opozici a spolupráce byla velmi korektní. Je pro mě těžké se vymezovat proti pražskému ANO v čele s Patrikem Nacherem, kterého považuji za slušného politika. Nicméně souboj na parlamentní úrovni vůbec nedává prostor k úvahám o koalici na pražské úrovni.

Už před čtyřmi lety někteří naši soupeři strašili lidi, že jsme s ANO domluvení. To samé bylo v parlamentních volbách, teď se to obnovuje znovu. Vrchní mezi těmi, kdo straší, je Jan Čižinský (Praha sobě – pozn. red.). Byl to právě pan Čižinský, kdo s ANO v minulém volebním období čtyři roky v Praze vládl.

Když hypoteticky ODS a ANO dají většinu v zastupitelstvu, můžete vyloučit jinou formu spolupráce než koalici?

Počkejme, jak dopadnou volby, kolik kdo získá mandátů. Na základě toho se budeme bavit, s kým uděláme koalici. Těší mě, že jsme v Praze dokázali vytvořit koalici Spolu – ODS, TOP 09, KDU-ČSL. Máme společný program, půl práce máme hotovo. Budeme potřebovat partnery, ale doba, abychom začali pracovat, je kratší, než když si pět nových subjektů začne vyjasňovat priority. Nečeká nás lehká doba, Pražané budou přemýšlet, jak zaplatit složenky, jak vše ufinancovat, a uvítají pomoc.

Na kandidátce Spolu je europoslanec Jiří Pospíšil. Ten nedávno čelil výzvám k rezignaci kvůli spojení s aktéry kauzy Dozimetr. Neškodí to Spolu?

Není to milá situace. Nicméně pan Pospíšil nám vše vysvětlil a mně jeho vysvětlení stačí. Sám se přihlásil k podání vysvětlení na policii, i když ho o to nikdo nežádal. Je to akt, který říká, že tam šel s čistým svědomím a řekl, co ví.

Další takový problém se týká čtvrtého na kandidátce, lídra pražských lidovců Jana Wolfa. Byl obžalován v kauze údajného ovlivňování sportovních dotací. To také nevadí?

Šlo o kolektivní rozhodnutí. Vím, že kolektivní rozhodnutí bývají kolikrát napadena u soudu a že to nedopadne vždy, jak to vypadá. Zažili jsme v Praze 2 i v hlavním městě, že obžalovaní lidé byli ve finále zproštěni viny. Podívejte se na Bohuslava Svobodu a kauzu opencard. Tak i v tomto případě bych tedy posouzení nechala na soudech.

Za Spolu kandiduje i radní Hana Kordová Marvanová (původně STAN), která nyní přišla s nápadem zakotvit jmenovité hlasování radních hlavního města. Byla byste pro?

Tady bych nesouhlasila, nevím, jestli tomu říkat transparentnost nebo spíš alibismus. V Praze 2 také nezapisujeme hlasování z rady, nerada bych, aby to bylo na úrovni hlavního města. Politici bývají leckdy za své hlasování ošklivě pronásledováni. Nemluvím pouze o orgánech trestního řízení, někdy to hraničí se šikanou od nesouhlasících občanů. Neměli bychom se tomu vystavovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám