Hlavní obsah

Udavači, jako za dob KSČ. Poslanci se poštěkali kvůli Radě ČT

Novinky, Barbora Zpěváčková, Renáta Bohuslavová, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna ve středu vybírá šest členů 15členné Rady ČT a dva členy devítičlenné rozhlasové rady. Ještě před samotnou volbou se stihli v napjaté atmosféře pohádat. Spor vyvolal především e-mail, který rozeslal poslanec ANO Stanislav Berkovec, ve kterém hodnotil jednotlivé kandidáty.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéf volebního výboru Sněmovny Stanislav Berkovec na schůzi Sněmovny.

Článek

Šéf volebního výboru Berkovec rozeslal poslancům e-mail, ve kterém se dopodrobna vyjadřuje ke každému adeptovi na členství v radě. Analyzuje u nich například, zda případné zvolení vzbudí protesty médií, zda by poškodilo hnutí ANO nebo zda by mohli v radě zastupovat zájmy šéfa ČT Petra Dvořáka. Informoval o tom server Info.cz

Poslanci v prvním kole tajné volby zvolili do rady Českého rozhlasu Marka Pokorného. Druhého člena vyberou v dalším kole volby, postoupili do něj Hana Dohnálková a Jaroslav Šebek. Do Rady ČT vybrali tři členy - Romana Bradáče, Pavla Kysilku a Jiřího Šlégra. O dalších třech kandidátech se bude rozhodovat ve druhém kole volby, které se uskuteční zřejmě v dubnu.

Sněmovna zvolila do Rady ČT Romana Bradáče, Pavla Kysilku a Jiřího Šlégra

Kultura

O adeptovi do Rady ČT Michalu Klímovi Berkovec například napsal, že „dlouhodobě a velice aktivně pracuje proti hnutí ANO a není žádný důvod se domnívat, že tomu bude jinak.“

„Berkovcovy notičky“ na jednání Sněmovny před středeční volbou ostře kritizovali zástupci opozice. Do poslanců ANO se pustil třeba šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura a navrhl odvolání poslance Berkovce z funkce předsedy volebního výboru.

„Vyzývám předsedu volebního výboru, aby na svou funkci rezignoval. Vaše metody jsou naprosto nepřijatelné, přijde mi to jako zpráva z dob KSČ a jsou to udavačské metody,“ uvedl Stanjura.

Jako praktiky StB, kritizoval Výborný

Kritikou nešetřil ani šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. „Co se týká rad, máme hledat profesionály, kteří jsou schopní zajistit nezávislost. Vztah k jakékoliv politické straně je zcela za hranou, je zcela manipulativní a zavání to tím, co tu bylo před rokem 1989,“ prohlásil Bartošek.

„Bavíme se zde o svobodě médií, a jestliže je pro vás klíčová informace o tom, jaký má daný člověk vztah k hnutí ANO nebo je sympatizant pana premiéra, tak je to jasná politizace těchto rad,“ hřímal. Někdejší šéf lidovců Marek Výborný přirovnal jednání Berkovce k praktikám StB.

Plzák: Chtěl jsem vědět víc

Berkovce naopak hájil poslanec ANO Pavel Plzák. „E-mail nebyl určen vám, ale byl určen mně. Může si to dovolit. Já jsem chtěl vědět něco víc a zajímala mě i jejich stranickost ve vztahu k našemu hnutí,“ uvedl Plzák.

ČT od pondělí prodloužila hlavní relaci Události na 55 minut

Kultura

Do debaty se ostře zapojil i bývalý člen ODS a dnes předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus ml. A pustil se právě do své alma mater. V ODS podle nej panují stejné podmínky jako v hnutí ANO.

„Nezlobte se kolego, ale kdysi jsem býval členem klubu ODS a na každé schůzi před každou volbou znělo, ať volím toho a toho, že je to náš člověk, a dokonce mi chodila i SMS,“ nešetřil ODS Klaus. Šéf poslanců ODS Stanjura se ohradil s tím, že je to lež.

Berkovec na dotazy Novinek nereagoval. Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl: „Někteří se na něj (Berkovce) obrátili a chtěli poradit. Neměli jsme ten obrovský počet osob projednat na klubu. Nemyslím si, že bychom hnutí ANO podporovali odvolání pana Berkovce,“ řekl Vondráček. On sám prý e-mail nečetl.

Poslankyně ANO Barbora Kořanová se od dopisu Berkovce se distancovala. „Je to jeho soukromá aktivita, osobně jsem zmiňovaný mail neobdržela,” sdělila Novinkám.

„Je to osobní aktivita kolegy Berkovce. Nevěděl jsem, že ho psal, nebyl jsem mezi příjemci. Není to materiál hnutí ANO ani našeho klubu. Já osobně se od toho distancuju, není to vhodný postup,” napsal Novinkám poslanec ANO Martin Kolovratník.

Rada České televize je orgánem, kterým se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu činnosti ČT. Rada ČT má patnáct členů, které volí a odvolává Poslanecká sněmovna, a to tak, aby v ní byly zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy. Rada ČT volí generálního ředitele televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám