Hlavní obsah

Týden po tornádu znovu bydlí. „Nevíme, komu poděkovat dřív”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrušky

U Snopků v Hruškách na Břeclavsku se dá po týdnu od řádění tornáda zase bydlet. Je to stále ještě provizorium, ale manželé Zdeňka a Jaroslav jsou šťastní, že se jim domov podařilo za pomoci padesáti dobrovolníků uhájit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zástupci charit chodí dům od domu a ptají se lidí, co potřebují.

Článek

Okna a dveře jsou stále ještě rozbité a překryté igelitem, fasáda je potrhaná, zábradlí na balkoně pokroucené, střecha volá po opravě. Vlastně celý dům čeká na řemeslníky. Snopkovi jsou ale i tak šťastní.

„Někteří naši sousedé bohužel dopadli mnohem hůř a nemají už co opravovat. Po neuvěřitelné vlně solidarity, která po řádění tornáda vznikla, jsem ale optimista. Věřím tomu, že finanční dary skončí u těch, kteří je potřebují,“ říká Jaroslav. „Hlavně že jsme zdraví,“ tiše dodává a objímá svoji ženu Zdeňku.

Tornádo zničilo rodině oba domy

Domácí

Nebylo kam utéct

Když Zdeňka popisuje, jak to po zkáze doma vypadalo, ještě nevěřícně kroutí hlavou. Tornádo ji zastihlo doma samotnou. Manžel je policista a byl ve službě. Když zaslechla zvenku neuvěřitelný hukot, ukryla se do koupelny uprostřed domu s okénkem na schodiště. Bezpečí tam nenašla: tornádo rozbilo okna, prodralo se na schodiště a vtrhlo až do koupelny.

„Všude létaly úlomky skla ostré jako žiletky. Nebylo kam utéct. Chtěla jsem si chránit hlavu, tak jsem ji strčila za otevřená dvířka koupelnové skříňky,“ popsala událost Právu.

Hrušky týden po tornádu znovu ožívají

Domácí

Pohled na tu neuvěřitelnou zkázu doma i všude kolem v Hruškách byl otřesný. Tornádo mělo takovou sílu, že přesunulo dvanáctitunový kontejner o několik set metrů.

Snopkovi začali s vypětím všech sil zachraňovat, co se dá. Mají rodinné vinařství a hrozilo, že se zničí stroje na výrobu vína i malotraktor. Zdeňka a Jaroslav na tu pohromu ale nezůstali sami. Dorazila rodina zblízka i zdaleka, přátelé, přijela parta kamarádů z Jeseníků, pomohla také četa pilně pracujících vojáků, tým dobrovolných hasičů z obce Srbeč na Rakovnicku a taky kluk ze slovenského Šaštína. Prý se objevil ve dveřích s úsměvem a otázkou, s čím by mohl pomoci, a dřel. „Nevím, komu poděkovat dřív,“ doplnila Zdeňka.

Pomozte vínem

Škoda po tornádu půjde do statisíců. Každá koruna se tedy bude hodit. „My ale nečekáme jen na dary. Každý druhý je tu vinař. Pomůže nám i to, když si od nás lidé koupí pár lahví. I to je pomoc. Navíc víno z Podluží je kvalitní, takže to není špatná koupě,“ dodal Jaroslav, který už má od kamarádů a známých první větší objednávky.

Reklama

Výběr článků

Načítám