Hlavní obsah

Trump by to měl vzdát, je trapný, míní Zeman

Novinky, jas

Americký prezident Donald Trump by to měl vzdát a měl by umožnit svému nástupci Joeu Bidenovi převzít úřad. Myslí si to prezident Miloš Zeman, podle něhož je Trumpova snaha označovat se za vítěze amerických voleb trapná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman sice neupírá americké hlavě státu možnost přezkumu výsledku voleb, ale má za to, že „by bylo daleko rozumnější to vzdát, nebýt trapný a umožnit novému prezidentovi, aby se ujal své funkce”, uvedl v rozhovoru pro server Parlamentní listy.

Zda se zvolením nového amerického prezidenta dojde ke změně vztahu USA k Evropě, se podle české hlavy státu teprve ukáže.

Zeman zaslal gratulaci Bidenovi

Domácí

Republikán Trump se opakovaně označil za vítěze voleb, byť čísla ukazují, že vítězem je jeho demokratický protikandidát Biden, jemuž již ostatně Zeman pogratuloval k vítězství.

Prezident se před minulými prezidentskými volbami v USA řadil mezi Trumpovy podporovatele. Když mu v roce 2016 gratuloval ke zvolení, poznamenal mimo jiné, že ho prý „političtí oponenti nazývali 'českým Donaldem Trumpem'”.

Prymulu by neodvolal

Zeman se v rozhovoru vyjádřil také k odvolání Romana Prymuly (za ANO) z pozice ministra zdravotnictví po kontroverzní schůzce v zavřené restauraci. Uvedl, že on sám by mu vynadal, ale neodvolával by ho.

„Ostatně odmítl jsem ho odvolat, takže pan profesor Prymula rezignoval sám,“ řekl. Prymulův odchod požadoval premiér Andrej Babiš (ANO), ministr sám zprvu odejít z funkce odmítl.

Vyhodit Prymulu bylo správné, myslí si většina Čechů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám