Hlavní obsah

Zeman zaslal gratulaci Bidenovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal v sobotu gratulační dopis Josephu Robinette Bidenovi, nově zvolenému prezidentovi Spojených států amerických, uvedl v sobotu na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: ČTK

Projev prezidenta Miloše Zemana

Článek

„Vaše Excelence, dovolte mi, abych Vám srdečně poblahopřál k Vašemu zvolení prezidentem Spojených států amerických. Voličská podpora, které se Vám dostalo, je odrazem důvěry Američanů ve Vaše vůdčí schopnosti prokázané tolikrát v minulosti při službě občanům USA, ale také vyjádřením jejich vůle ke změně. Vzhledem k zásadní roli, kterou sehrává americká demokracie v globální politice, je Vaše zvolení událostí celosvětového významu. Samotná síla demokratických hodnot, z nichž historická velikost a úspěch Spojených států vyrůstaly, je inspirací pro mnoho částí světa. Také proto jsem velmi pozorně sledoval Vaše vystoupení a s potěšením zaznamenával Vaše pevné odhodlání posilovat transatlantické pouto s nejbližšími partnery USA, mezi něž se Česká republika rozhodně hlásí,” uvedl v dopise Zeman.

Dodal, že naše „všestranné vztahy vyrůstají z pevného přátelství založeného již při zrození české státnosti a stvrzeného během kritických chvil 20. století.” Americká podpora byla podle něj klíčová pro to, aby se Česká republika po roce 1989 navrátila zpět do rodiny demokratických zemí, stala se členem Severoatlantické aliance a sebevědomým, zodpovědným a aktivním článkem mezinárodního společenství.

Volby ještě zdaleka nejsou u konce, reagoval Trump na Bidenovo vítězství

Volby USA

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v sobotu uvedl: „Blahopřeji Joe Bidenovi k vítězství v prezidentských volbách. Těším se na spolupráci s novou americkou administrativou. Věřím, že se nám bude dařit nadále prohlubovat vzájemné vztahy a pevné spojenectví mezi Evropou.”

"Srdečně blahopřeji Joe Bidenovi ke zvolení příštím prezidentem Spojených států amerických. Těším se na všestrannou a přátelskou spolupráci," uvedl premiér Andrej Babiš.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) poblahopřál k vítězství Joe Bidenovi, ale také viceprezidentce Kamale Harrisové.

Opusťte Trumpa, našeptávají poradci viceprezidentovi Penceovi

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám