Hlavní obsah

Triumf Babiše: ČSSD má méně než v minulých volbách

• Aktualizováno

Předčasné volby skončily, volební komise už spočítaly všechny odevzdané hlasy, které rozhodly o složení nové Sněmovny. O přízeň voličů se ucházelo 23 stran a hnutí, které nominovaly kolem šesti tisíc kandidátů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zisk mandátů ve volbách 2013

Článek

20:00 - Byly sečteny všechny volební obvody. ČSSD vyhrála se ziskem 20,45. Nově se v dolní komoře objeví poslanci hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, které skončilo druhé se ziskem 18,65 procenta. Třetí místo obsadila KSČM s 14,91 procenta hlasů. Čtvrté místo patřilo TOP 09, kterou volilo 11,99 procenta lidí. ODS na pátém místě dalo hlas 7,72 procenta voličů. Dalším novým seskupením ve Sněmovně bude hnutí Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury; skončilo šesté se ziskem 6,88 procenta hlasů. Po třech letech bude mít opět poslance sedmá KDU-ČSL, která obdržela 6,78 procenta hlasů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb 2013

Volební účast dosáhla podle serveru Českého statistického úřadu 59,48 procenta.

19:23 - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg prohlásil, že výsledek TOP 09 považuje za „dobrý”. Uvedl, vládu pravděpodobně  vytvoří první tři strany, tedy ČSSD, ANO a KSČM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hlasy ve volbách 2013

19:20 - Úřadující předseda ODS Martin Kuba předpokládá, že celé vedení strany dá v neděli své funkce k dispozici. V neděli se sejde výkonná rada ODS. Řekl to novinářům po vyhlášení výsledků voleb, ve kterých ODS propadla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Srovnání výsledků voleb 2013 s volbami 2010

Ve srovnání s posledními volbami v roce 2010 si podle očekávání výrazně pohoršila především ODS. Ztratila 12,5 procenta. Vítězná ČSSD v letošních předčasných volbách oproti těm předchozím také ztratila, a to 1,63 procenta. Naopak KSČM si polepšila o 3,64 procenta, přestože v posledních volbách skončila až třetí. Ztratila také TOP 09. KDU-ČSL zaznamenala úspěch a po třech letech se vrací do Poslanecké sněmovny.

19:15 - Babiš obrátil. Zatímco ještě přes den tvrdil, že jeho hnutí chce být v opozici, nyní prohlásil, že pokud by hnutí bylo osloveno, bude připraven jednat o účasti ve vládě.

19:09 - Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil pro Českou televizi, že rozhodně nepomýšlí na rezignaci. Naopak chce v neděli požádat Hrad o schůzku s prezidentem, aby projednali současnou situaci.

18:48 - Rovněž Andrej Babiš z hnutí ANO poděkoval voličům. Rovněž oznámil, že strana má vybraný čtyřčlenný vyjednávací tým. Na řadě je podle Babiše prezident a vítězná ČSSD.

18:44 - ČSSD letos získala 50 poslanců, druhé ANO 2011 má 47 mandátů, a třetí KSČM pak 33. TOP 09 bude mít 26 poslanců, ODS 16. KDU-ČSL a Úsvit mají po 14 poslancích. Vyplývá to z volebního modelu ČTK na základě výsledků voleb z téměř všech okrsků.

18:43 - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poděkoval voličů a řekl, že strana je připravena jednat se všemi parlamentními stranami. O vládě nicméně nechce jednat s ODS a TOP 09.

Sobotka chce ustavující schůzi Sněmovny za měsíc. Do té doby hodlá připravit variantu „stabilní akceschopné vlády”.

18:38 - Sociální demokraté, kteří nepříliš přesvědčivě zvítězili ve volbách, do vyjednávání s dalšími stranami vyšlou skupinu ve složení: předseda strany Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda Michal Hašek a místopředsedové Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec.

18:32 - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg poděkoval voličům a označil výsledek strany za „velmi dobrý”. Krom toho, že pogratuloval ČSSD a hnutí ANO, ocenil, že jeho strana je stabilizovaná, za což poděkoval i podpoře Starostů a nezávislých.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Volební štáb strany TOP 09 v Praze, druhý den voleb do Poslanecké sněmovny 26. října. Předseda Karel Schwarzenberg.

„Neprodáme se za účast na vládě,” doplnil Schwarzenberg. „To, co od nás naši voliči očekávají, zvládneme,” dodal místopředseda Miroslav Kalousek.

18:28 - Hlavní volební stan umístila jihomoravská ODS do známé Stopkovy plzeňské pivnice. Nálada nebyla bujará, ale ani smuteční.

Lídr kandidátky Petr Fiala se v neformálním rozhovoru s kolegy hořce zasmál nad tím, že ODS vlastně soutěží s Okamurovým Úsvitem „Je to velká porážka pro ODS. Před stranou je velká práce, nutnost změny, obnovy; tak, abychom opět důvěru voličů získali. Já sám si velmi vážím výsledku, kterého jsme v Jihomoravském kraji dosáhli, vážím si vysokého počtu preferenčních hlasů a budu se snažit udělat vše pro obnovení pravice  v ČR. Jako politolog říkám, že se opět dostáváme do situace, kdy bude obtížné sestavit programově vyprofilovanou silnou vládu. Výsledek vede k nestabilitě, k nespokojenosti občanů. Pokud neuděláme určitou změnu volebního systému, nebude situace naší politiky lepší.“

18:22 - Lídr frakce liberálů a demokratů (ALDE) v Evropském parlamentu a někdejší belgický premiér Guy Verhofstadt pogratuloval na internetu hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše k úspěchu ve volbách. V krátké reakci na Twitteru označil hnutí za novou velkou "liberální sílu" v ČR.

18:13 - Dopravní expert a někdejší poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml posbíral od voličů ČSSD ve středních Čechách nejvíc preferenčních hlasů. Kandidoval přitom jako nestraník na dvanáctém místě. Podle průběžných výsledků předstihl volební jedničku středočeské kandidátky ČSSD, bývalého poslance Jana Hamáčka.

18:09 -  Dvě dříve nejvýznamnější strany, ČSSD a ODS, získaly v letošních sněmovních volbách nejhorší výsledek za celou dobu, co se od vzniku samostatné ČR volí do Poslanecké sněmovny. ČSSD má podle průběžných výsledků méně než 21 procent hlasů a ODS necelých osm procent. Komunisté zaznamenali druhý nejlepší výsledek.

17:54 - Jako první byly sečteny hlasy v Kraji Vysočina, druhý byl Zlínský kraj.

17:07 - V Jihomoravském kraji získala zatím více preferenčních hlasů dvojka kandidátky ČSSD Michal Hašek (24 756 hlasů). Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka, který kadiduje z prvního místa, dostal 21 551 hlas.

Foto: Novinky

Průběžný výsledek voleb

Karel Schwarzenberg hodnotí úspěch ANO Andreje BabišeVideo: Novinky

17:04 - Pověřený předseda ODS Martin Kuba dorazil na centrálu ODS a neskrýval zklamání. "Je to drtivá porážka, fatální prohra pro ODS," řekl novinářům.

Řekl také, že na kongresu, který proběhne do konce roku, nebude kandidovat na předsedu ODS. "V tuto chvíli o této variantě neuvažuji," uvedl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo ODS Praha 4 Pankrác. Na snímku Pověřený předseda ODS Martin Kuba.

Kuba se možná nedostane ani do Sněmovny: v preferenčních hlasech jej na jeho domovském jihu Čech předstihl oblíbený bývalý hejtman Jan Zahradník. "Pan Zahradník je nejoblíbenějším hejtmanem ODS, sám jsem ho na jihočeskou kandidátku dostal. Skončit jako druhý za ním není porážka," řekl Kuba.

Reakce Martina Kuby na volební výsledkyVideo: Jiří Forman, Novinky

17:02 - V zahraničí, kde je sečteno 75% okrsků, vyhrává TOP 09 s 36,8%, na druhém místě je Strana zelených s 11,9% a třetí KDU-ČSL s 10,7%. ČSSD má v zahraničí podporu 7,9%, KSČM 2 %. Nová strana ANO dosud nasbírala 10%.

16:46 - Sociální demokracie klesla pod 21 procent, přičemž v minulých volbách získala 22,08 procent.

16:45 -  Okamura zdůraznil, že nezklame důvěru voličů, výsledek ve volbách označil za dobrý. Řekl také, že upředností mandát poslance před senátorským postem, který zastává od minulého podzimu.

16:38 - Hnutí Úsvit přímé demokracie podpoří jakoukoliv vládu, která mu pomůže prosadit zákon o obecném referendu. Přímo do vlády uskupení nechce, řekl dnes novinářům lídr hnutí Tomio Okamura.

Foto: Novinky

Průběžný výsledek voleb

Zdůraznil, že Úsvit vznikl teprve před čtyřmi měsíci, takže jakýkoliv zisk hlasů nad pět procent by považoval za úspěch. Po sečtení téměř 90 procent okrsků má hnutí 7,13 procenta hlasů.

16:36 - Ve volebním štábu ANO vystřídala nervozitu veselá nálada. Kandidáti místo džusů nyní popíjejí víno a pivo. Rozproudila se také debata o tom, zda má hnutí usilovat o vstup do koalice, nebo raději zůstat v opozici.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Volební centrum hnutí ANO v Praze 26. října, druhý den voleb do Poslanecké sněmovny.

16:24 - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg prohlásil, že nikdy nepodpoří vládu s komunisty, a tedy ani vládu ČSSD, neboť ta si podle něj bude chtít z KSČM udělat koaličního partnera. Odmítl také spojenectví s hnutími ANO nebo Úsvit.

Pogratuloval pouze společnosti, která dělala kampaň hnutí ANO. Odvedla prý dobrou práci.

Dodal, že nechá na svých spolustranících, zda ho nadále budou chtít za předsedu. Sám prý na funkci nelpí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Volební komisaři sčítají hlasyVideo: Reuters

16:13 - S narůstajícím podílem sečtených okrsků klesá podpora ČSSD, naopak mírně roste například podpora ANO 2011 nebo TOP 09.

Foto: Novinky

Vítězové v krajích - průběžný výsledek

16:08 - Pro ODS zatím průběžné výsledky nevypadají příznivě, je ale potřeba počkat, řekla novinářům místopředsedkyně Miroslava Němcová. Po sečtení poloviny okrsků má ODS jen kolem sedmi procent hlasů, což pro bývalou vládní stranu znamená výrazný pokles.

Foto: Novinky

Průběžný výsledek voleb

16:05 -  Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si dovede představit menšinovou vládu ČSSD s podporou lidovců a ANO 2011. Vyjednávání by ale podle něj nebylo lehké. Řekl to v reakci na volební výsledky, podle kterých by se lidovci mohli vrátit do Sněmovny. Odmítá vládu s KSČM a Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Volební centrum hnutí ANO v Praze 26. října, druhý den voleb do Poslanecké sněmovny. Předseda Andrej Babiš.

16:01 - „Vypadá to nadějně, ale ještě není konec,” okomentoval průběžné výsledky předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Zopakoval, že nechce do vlády, ale hodlá ve Sněmovně prosadit zákony, které má hnutí v programu. „Určitě nepodpoříme ODS, ani TOP 09 ani KSČM,” dodal Babiš, který není nakloněn ani nepřímé podpoře ČSSD, neboť ANO odmítá zvyšovat daně.

15:57 - Lídr jihomoravské kandidátky hnutí ANO Martin Stropnický hodnotí dosavadní výsledky hnutí ve volbách jako úspěch. Za zásadní moment voleb považuje, že se ANO o druhou pozici utká s komunisty.

"Je to krásné číslo. Myslím, že by ho brali leckteří představitelé velkých tradičních stran. Máme šanci lehce posilovat, možná bychom mohli obhájit tu pozici, co máme teď," řekl Stropnický.

Stropnický: S výsledky jsem zatím spokojenýVideo: Novinky

15:52 - Podle propočtů České televize po sečtení 56 procent okrsků by sociální demokraté měli ve Sněmovně 53 poslanců, ANO 45 poslanců, KSČM 39, TOP 09 22, lidovci shodně s ODS 13, hnutí Úsvit 15.

Foto: Novinky

Průběžný výsledek voleb

15:50 - Statutární místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek očekával výrazně lepší volební výsledek strany. ČSSD potřebuje sebereflexi, měla by se ale pokusit o sestavení příští vlády, řekl. Případné personální změny ve vedení sociální demokracie nechtěl zatím předjímat.

Hašek měl po polovině sečtených hlasů více preferenčních hlasů než šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

BEZ KOMENTÁŘE: Atmosféra ve štábu TOP 09Video: Novinky

15:49 - Po sečtení 55 procent okrsků je pořadí na čele stejné, vede ČSSD před ANO a KSČM. Zisk TOP 09 se přehoupl přes deset procent, Úsvit je před ODS a lidovci.

15:43 - Podle odhadu Novinek by na sociální demokraty připadlo při sečtení necelé poloviny hlasů 54 mandátů, ANO by mělo 46 poslanců, komunisté 40, TOP 09 20, hnutí Úsvit 14 a lidovci a ODS 13.

Foto: Novinky

Průběžný výsledek voleb

15:40 - ANO boduje ve středních Čechách, v Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji. TOP 09 vítězí v hlavním městě a ve zbytku krajů průběžně vedou sociální demokraté.

Foto: Novinky

Vítězové v krajích - průběžný výsledek

15:35 - Po sečtení 35 procent okrsků se ODS dostala před lidovce.

Foto: Novinky

Průběžný výsledek voleb

15:29 - Podle odhadu České televize při sečtení 30 procent hlasů vycházelo na sociální demokraty 55 mandátů, na hnutí ANO 46, KSČM 41, TOP 09 20, lidovci a hnutí Úsvit by měli shodně 14 křesel, ODS jen 10.

Sobotka: Doufám, že do konce roku sestavíme vláduVideo: Novinky

15:23 - Podle přepočtu na mandáty by po sečtení 20,5 procenta okrsků měla ČSSD 55 křesel, ANO 46, KSČM 42, TOP 09 19, Úsvit 15 a ODS 10.

15:22 -  Strana práv občanů - zemanovci se pravděpodobně ani napodruhé nedostane do Sněmovny. Podle propočtů ČTK na základě dosavadního hlasování voličů zřejmě nepřekročí potřebnou pětiprocentní hranici.

15:15 -  Po sečtení pětiny okrsků stále vede ČSSD před ANO a komunisty. Peloton stran, které zatím mají šanci na vstup do Sněmovny uzavírá ODS s podporou 6,7 procenta. Volební účast je necelých 58 procent.

Foto: Novinky

Průběžný výsledek voleb

15:10 - V době sečtění 13,5 procenta hlasů připadalo na vedoucí sociální demokraty podle průběžného odhadu Novinek 54 křesel. Komunisté by měli 42 mandátů, ANO 45, TOP 09 20, lidovci 13, hnutí Úsvit 15 a ODS 11.

15:08 - Hnutí ANO průběžně boduje na severu a západě Čech, TOP 09 v Praze. Ve zbytku republiky vede ČSSD.

15:01 - Podle průběžných propočtů Novinek při sečtení pěti procent hlasů by sociální demokraté mohli mít ve Sněmovně 55 křesel, komunisté 43, hnutí ANO 42 křesel. TOP 09 by měla 18 poslanců, lidovci 16, hnutí Úsvit 15 a ODS 11.

BEZ KOMENTÁŘE: Voliči TOP 09 si v Brně zatleskaliVideo: Miroslav Homola, Právo

14:59 -  Vedle ČSSD, KSČM a ANO by se do Sněmovny po sečtení sedmi procent okrsků dostala ještě TOP 09, Úsvit, lidovci a ODS.

Schwarzenberg: Doufám, že první povolební schůzka bude s krásnou dívkouVideo: Novinky

14:51 -  Sečteno je přes pět procent volebních okrsků. Volební účast je kolem 60 procent. Zisk první ČSSD je prozatím necelých 22 procent hlasů. Komunisté se s ANO přetahují na 18 procentech o druhé místo.

14:42 - Po sečtení jednoho procenta okrsků mají nejvíce hlasů sociální demokraté, jejichž zisk se blíží 22 procentům.

14:39 - Volební účast v doposud sečtených okrscích přesahuje 65 procent.

14:34 - Hlasy z prvního okrsku byly při letošních volbách do Sněmovny zveřejněny o dvě minuty později než při vybírání poslanců před třemi lety.

14:29 - Prozatím je sečteno zhruba 0,15 procenta všech okrsků.

14:25 - I ve druhém sečteném okrsku jsou úspěšné tyto strany spolu s KSČM.

14:22 - První průběžné výsledky se objevily ve 14:20. Reprezentují hlasování 56 voličů. Nejvíce hlasů dostali ve volebním okrsku Nelepeč-Žernůvka lidovci, TOP 09 a ANO.

14:13 -  Volební účast byla ve 13:40 v Brně 64 procent oprávněných voličů. V celém Jihomoravském kraji  57,25 procenta voličů.

14:00 - Většina volebních místností se uzavřela a začalo sčítání hlasů.

13:56 - Na severu Moravy a ve Slezsku se volební účast u předčasných parlamentních voleb odhaduje kolem 45 procent.

13:46 - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka těsně před uzavřením volebních místností zopakoval, že sociální demokraté jdou do voleb s tím, že v nich zvítězí a do konce roku sestaví vládu.

Povolební jednání s komunisty, kteří se v průzkumech nejčastěji řadí na druhou příčku za první ČSSD, chce Sobotka zahájit ještě dnes. Od 18:00 má v Lidovém domě zasednout grémium ČSSD, které se situací bude zabývat. Mohlo by vybrat vyjednávací tým.

13:28 - V pražské restauraci Hybernia v přízemí Lidového domu, kde rozložila ČSSD své volební studio, je zatím klid. Předseda strany Bohuslav Sobotka přijede krátce po 14 hodině, kdy se uzavřou volební místnosti, a poskytne vyjádření pro média. O účast ve volebním studiu sociální demokracie, která je favoritem hlasování o složení Sněmovny, je mezi novináři velký zájem.

13:18 - V centrále ODS v pražském Polygon House je zatím klid. V sídle jsou pouze hostesky oblečené v modrém a tiskový mluvčí pověřeného předsedy ODS Martina Kuby Jakub Veinlich. "Oficiálně dnes začínáme ve dvě hodiny. První politici se začnou scházet až kolem druhé," řekl novinářům.

ODS na zítra svolala výkonnou radu. O čem se bude jednat, ale mluvčí nechtěl spekulovat. "To záleží na výsledku voleb," uvedl.

V sídle ODS je už nachystáno pohoštění: na stolech jsou bagety a koláče, připraveno je též teplé jídlo.

13:00 - Do uzavření většiny volebních místností zbývá poslední hodina. 

12:43 - K desáté hodině chyběla v Jihomoravském kraji jen desetina do 48 procent oprávněných voličů, kteří přišli k volbám. V Brně zaznamenali již 52 procent. Volby probíhají bez jakýchkoliv incidentů či narušení. Sdělila to mluvčí krajského úřadu Denisa Kapitančiková.

12:37 - Nejstarší obyvatelka České republiky, stodevítiletá Evangelia Čarasová, volila ve svém domku v Dívčím Hradě na Bruntálsku. Urnu k ní přinesli komisaři. Hlasovací lístek do ní žena pocházející z Řecka vhodila krátce po jedenácté hodině.

12:27 - Na Chrudimsku zemřel 77letý muž, člen volební komise. Muž zemřel před budovou volební místnosti, přivolaný lékař konstatoval smrt bez cizího zavinění. [celá zpráva]

12:12 - Volební účast na většině míst České republiky se dopoledne podle informací ČTK od volebních komisařů pohybovala mírně nad 50 procenty, někde je ale výrazně slabší. Lidí v sobotu chodí méně než v pátek, kdy přišly o složení nové Sněmovny rozhodnout zhruba dvě pětiny voličů.

11:48 -  Na českém velvyslanectví v Bratislavě ve volbách do Poslanecké sněmovny hlasovalo už téměř tolik lidí jako v roce 2010. Během pátku a sobotního dopoledne odvolilo více než 400 Čechů, sdělila volební komise. Ve volbách konaných před třemi lety přišlo do volební místnosti na ambasádě v centru slovenské metropole 430 českých občanů.

11:33 -  V belgickém Bruselu, sídle evropských institucí i Severoatlantické aliance, přišlo podle Hany Peškové z konzulárního úseku velvyslanectví v pátek volit přibližně 430 lidí. "Dnes ráno je to pozvolnější, zatím dorazilo okolo tří desítek voličů," řekla Pešková krátce před 10:00.

Většina voličů je v Bruselu zapsána na voličský seznam. Lidí, kteří přišli s voličským průkazem, je podle Peškové ale také poměrně dost. Na seznamu je zapsáno 733 lidí.

10:46 -  Celková volební účast za první dvě hodiny druhého dne voleb v městské části Praha 6 je 55 procent, informoval mluvčí městské části Adam Halmoši.

10:27 - Vyhlášené turistické oblasti měly při posledních volbách problémy s volebními lístky, protože stovky návštěvníků využili možnost volit na průkaz. Tentokrát jsou i na šumavské Modravě připravení a to i přesto, že účast přesáhla už v sobotu dopoledne sto procent.

„Zatím odvolilo 53 turistů na průkaz a 29 místních, takže jsme vlastně překročili stoprocentní hranici a to i přesto, že účast Modravských je zatím poměrně slabší a asi ještě přijdou,“ sdělila Právu předsedkyně v sobotu dopoledne volební komise Anna Šmítková s tím, že celkem je na Modravě 62 místních obyvatel.  Zmínila, že při posledních volbách je v Modravě účast turistů zaskočila a byly problémy s volebními lístky. „Tentokrát jsme připravení a je jich dostatek,“ zdůraznila Šmítková.

Podobně jako na Modravě  je řada voličů i na šumavské Kvildě. „Volebních lístků je tady určitě dostatek. Zatím odvolilo 66 místních a 55 voličů na průkaz. Celkem máme 167 místních obyvatel,“ konstatovala místostarostka Kvildy Zdeňka Ritterová.

9:58 -  V Moravskoslezském kraji zatím probíhají volby bez problémů. K sobotní deváté hodině je volební účast přes 35 procent. Právu to sdělila krajská mluvčí Petra Špornová.

8:50 - V první hodině druhého dne voleb je účast podle informací ČT spíše symbolická.

8:28 -  Rovněž zájem Čechů v Německu o volby do Sněmovny překonával první den lednové prezidentské volby. V Berlíně a v Düsseldorfu v pátek odevzdalo svůj hlas víc lidí než v lednu, vysoká účast byla i v Mnichově a v Drážďanech.

8:08 - Ve Spojených státech byla účast krajanů ve volbách větší než při výběru prezidenta před více než půl rokem, ve zbytku Ameriky byl zájem naopak spíš nižší. Vyplývá to z informací poskytnutých ČTK českými zastupitelskými úřady po skončení dvoudenních voleb a definitivním uzavření drtivé většiny volebních místností v USA, Kanadě, Brazílii a Argentině.

Ve volbách kandiduje 23 stran a hnutí, jejichž kandidáti se ucházejí o 200 křesel v Poslanecké sněmovně.

Mezi prvními v pátek odvolili lídři kandidujících stran a další politici. Prezident Miloš Zeman by si přál vysokou volební účast. [celá zpráva]

Jeho předchůdce Václav Klaus míní, že volby nemohou dopadnout dobře. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám