Hlavní obsah

Na Chrudimsku zemřel člen volební komise

Aktualizováno

Na Chrudimsku v obci Luže zemřel v sobotu 77letý muž, který byl členem volební komise. Jeho tělo bylo nalezeno před budovou volební místnosti, přivolaný lékař konstatoval smrt bez cizího zavinění.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

„Policisté přijali oznámení, že před budovou, ve které se nachází volební místnost, došlo k úmrtí,” uvedla tisková mluvčí pardubických policistů Jitka Vavřínová.

Po příjezdu na místo vyšlo najevo, že zemřel starší člen volební komise. Policisté o jeho úmrtí vyrozuměli pozůstalé, doplnila mluvčí.

Podle informací Práva to na delší čas práci volební komise nenarušilo. Podle Cyrila Štangla z organizačního a právního odboru krajského úřadu, který má dohled nad volbami na starosti, se volby v okrsku v Radimi nepřeruší. "Byl povolán náhradník, musí být přítomen i na sčítání hlasů," řekl Štangl.

V pátek zemřela ve volební místnosti ve Frýdku-Místku 81letá volička. V Opavě ve stejný den zkolabovala jedna z volebních komisařek. Volby v okrsku byly přerušeny a za indisponovanou ženu se dostavil náhradník. [celá zpráva]

Za posledních 15 let bylo během voleb zaznamenáno několik podobných případů
Při volbách do Sněmovny v roce 1998 podlehl infarktu šestasedmdesátiletý Brňan krátce poté, co odevzdal svůj hlas a odešel z volební místnosti. Při senátních volbách v říjnu 2002 zemřel na selhání srdce místopředseda okrskové komise v Brně, při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2006 zemřeli přímo ve volebních místnostech dva lidé, v Praze a v Bludově na Šumpersku. Na podzim 2008 při krajských volbách zemřel ve volební místnosti v Praci na Brněnsku osmasedmdesátiletý volič ještě předtím, než stihl odevzdat svůj hlas.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám