Hlavní obsah

Trest za rasistické výroky platí. Dovolání bývalého tajemníka SPD Nejvyšší soud odmítl

• Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání, které proti ročnímu podmíněnému trestu za výroky na adresu homosexuálů, Romů a Židů dostal bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník. Soud rozhodl v neveřejném jednání a rozhodnutí plyne z databáze InfoSoud. Potvrdila je i mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Staník u soudu.

Článek

Podle verdiktu se Staník dopustil podněcování k nenávisti a popírání, zpochybňování, schvalování či ospravedlňování genocidia. Pražské soudy konstatovaly, že svoboda projevu není bezbřehá.

Bývalý tajemník SPD 24. října 2017 ve Sněmovně například uvedl, že „buzeranti a lesby jsou nemoc a měli by se střílet již po narození”. Prohlásil také, že by se homosexuálové, Romové a Židé měli posílat do plynu. Staník jakékoli trestné jednání popíral a uváděl, že se justice nechala ovlivnit médii.

Za rasistické výroky potvrdil soud bývalému tajemníkovi SPD Staníkovi podmínku

Krimi

Staník při hlavním líčení řekl, že zapíjel večer ve sněmovní restauraci volební úspěch své strany. Bavil se s ostatními politiky také o menšinách, ale nehaněl je. Soud ale uvěřil výpovědím svědků, včetně exposlanců Marka Černocha a Martina Lanka (oba Úsvit).

Staník byl tajemníkem SPD a asistentem poslance Jaroslava Holíka. V asistentské funkci na přelomu listopadu a prosince 2017 skončil, protože byl podle Holíka příliš vytížen jako tajemník. Předseda SPD Tomio Okamura následně uvedl, že Staník už není členem ani tajemníkem hnutí.

Ústavní soud se zastal Okamury, spor o Pitomia se vrací na začátek

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám