Hlavní obsah

Tornádo odhalilo nedostatky nového domova seniorů

Škody za půl miliardy, 140 obyvatel rozmístěných po celém kraji, personál také rozstrkaný v jiných centrech pro seniory. Tornádo si před třemi měsíci s hodonínským S-centrem pohrálo a ukázalo, že i nové zařízení pro seniory podle posledních norem vlastně nemusí být zcela bezpečné.

Foto: S-centrum Hodonín, Právo

Centrum pro seniory v Hodoníně tornádo zle poničilo.

Článek

Podvečer ve čtvrtek 24. června, kdy se k němu dostala informace o pohromě, která postihla zařízení pro seniory, ředitel S-centra Hodonín Václav Polách už nikdy z paměti nevymaže. Okamžitě se vydal na místo.

„K centru se nedalo dostat, na silnici byly stromy. Naštěstí mám auto, které to zvládne i mimo cestu. Když jsem tam přijel a viděl tu spoušť venku i uvnitř, musel jsem jít ven na vzduch,“ vzpomíná na první pohled do útrob zničeného zařízení ředitel.

Čtvrt roku po tornádu: pořád moc práce

Domácí

„Nebyla to ztráta času v kritické situaci, byla to chvíle, kdy jsem si poskládal priority a uvědomil si, že jediným řešením je neskákat z místa na místo, ale postupovat plánovaně,“ řekl.

Následky tornáda na Hodonínsku z dronuVideo: Novinky

O chvíli později již byly záchranné práce v plném proudu, sanitky, hasiči, kdo mohl, řešil evakuaci obyvatel S-centra. Ta ale přinesla nepříjemné překvapení.

Události totiž naplno odhalily slabinu některých stávajících pravidel výstavby podobných zařízení pro seniory a zdravotně postižené. Budou nejspíše nutné zásadní změny a S-centrum by na ně mělo reagovat už při rekonstrukci. Polách chce, aby oprava budovy reflektovala zkušenosti z osudného dne.

Lidi nosili ven v plachtách

„Výtahy neměly voděodolné rozvody elektřiny. Neměl je dokonce ani evakuační výtah, takže poté, co do něj zatekla voda ze stržené střechy, byl k ničemu,“ uvedl ředitel první velký problém, který se objevil v situaci, kdy bylo zapotřebí z budovy dostat 140 vesměs špatně pohyblivých či na lůžko upoutaných seniorů. Nebyl to jediný problém.

Dům, který odolá tornádu? Téměř nemožné

Domácí

Ukázalo se, že evakuační schodiště nevyhovuje v extrémní situaci, jaká nastala. Evakuační podložky nebylo možné využít a záchranáři klien­ty vynášeli v plachtách.

„Museli se na schodišti prostřídat: ti, kteří snášeli klienty dolů, s těmi, kdo mířili nahoru pro další obyvatele. Nebylo to opravdu jednoduché. V každém případě musíme vyřešit i dveře do pokojů, ukázalo se, že jsou pro tyto situace úzké,“ dodal ředitel. Při opravě budovy bude chtít, aby stavbaři reagovali na draze zaplacené zkušenosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám